2023-06-27
餐廳:荼香 (上環)地址:上環樂古道25號華秦國際大廈地舖香港有無數間主題餐廳,而今次就比我喺上環搵到呢間以古董為主題嘅法式餐廳🇫🇷——荼香 Le Galet @legalet_hk 。英文店名喺法文解作卵石,老闆希望餐廳嘅食物同古董都好似卵石咁,愈經歷得耐天然嘅衝擊同洗涮,打磨出嚟嘅卵石就會愈靚愈精細原來老闆本身喺糖街有一間專賣古董嘅店鋪——Galet Antique🕰,作為鍾意藝術嘅佢,喺歐洲唔同國家搜羅咗多件遠至十八世紀嘅古董作品帶到返嚟餐廳,希望成為餐廳嘅一部分之餘,亦可以比更多人認識古董之美⏳經過白色樸實嘅水泥外牆,打開由法國運返嚟嘅古董琺瑯藍色木門🚪,古董瞬間隨處可見:鋼琴、掛曆、油畫名作🖼、雕塑、梳妝檯、打字機……荼香無一個角落唔充滿住歲月嘅痕跡同歷史嘅記號,或者呢份就喺古董藝術所帶比人嘅美麗✨餐廳無A La Carte Menu,得一個指定嘅Set Lunch/Set Dinner,午市同晚市都需要訂位,而每隔一段時間就會轉一個Menu,希望帶到多啲驚喜同新菜式比食客🍽。我今次晚上食嘅Tasting Menu承惠$880一位,包括有麵包、前菜、湯、海鮮、主菜、甜品同飲品
地址:上環樂古道25號華秦國際大廈地舖
餐廳無A La Carte Menu,得一個指定嘅Set Lunch/Set Dinner,午市同晚市都需要訂位,而每隔一段時間就會轉一個Menu,希望帶到多啲驚喜同新菜式比食客🍽。我今次晚上食嘅Tasting Menu承惠$880一位,包括有麵包、前菜、湯、海鮮、主菜、甜品同飲品共7樣嘢,唔好以為法國餐喺貴夾唔飽,其實食完都真喺捧住個肚走🤣,加上有咁多古董陪伴左右,就好似一邊食法國菜一邊欣賞住古董展覽咁🪞
✝️法式奶油麵包配煙燻牛油·紫菜牛油·海鹽
自家製嘅麵包同牛油🧈,Brioche充滿香濃嘅雞蛋香同牛油香,外層香脆內層鬆軟,我特別鍾意配埋夠獨特又有煙燻香嘅牛油一齊食
✝️油泡北海道帶子配法國魚子醬·三文魚籽·薑汁蘋果啫喱 ·帶子汁
喺油浸過嘅北海道帶子上面分別加上魚子醬同三文魚籽,另外仲有帶有酸甜蘋果香同輕輕薑辣香嘅啫喱,再自家調製用帶子整嘅白汁同薄脆片,一啖放入口鮮味十足👍,口感層次相當豐富
✝️法式龍蝦湯
有啲餐廳會選擇加入蟹肉同蝦肉,令龍蝦湯嘅鮮甜香味更加突出,但荼香就堅持全用波士頓龍蝦去熬製出濃湯🦞,飲落每啖都喺濃烈嘅龍蝦香味,加埋忌廉湯嘅質感飲落就更加濃厚😋
✝️白酒忌廉煮法國藍青口
可以話喺我食過最出色嘅白酒忌廉煮青口👏,一人有一碗接近10隻嘅法國藍青口,Size有大有細,最重要隻隻飽滿又厚肉,咬落鮮甜極多汁💦,加埋白酒忌廉汁就增加咗Creamy嘅感覺同提升咗鮮香,真心好食
✝️慢煮法國春雞胸及雞肉燕絲菠菜卷·油封春雞腿·蘆筍
蛋黄醬配紅酒汁、煙燻雞泡及荷蘭醬
慢煮過嘅法國春雞髀肉嫩夠腍🍗,油封做法令雞髀更鎖汁,我更鍾意旁邊用菠菜卷包住雞胸同雞肉整成嘅肉卷,上面仲有煙燻雞泡,雞肉味香濃而且有份子料理嘅特色😎
✝️燴和牛面頰配芹菜頭蓉、牛頰肉醬千層酥,黑松露波特酒汁 (+$188)
一邊喺入味嘅燴和牛面頰,
有咖啡濃香又似雪糕質感嘅芭菲,配埋焗過嘅香蕉粒🍌,連埋焦糖汁、淡忌廉同薄脆,帶嚟更多重嘅甜香同香脆口感,喺出面無食過嘅甜品
✝️燴菠蘿·椰子雪糕
燴菠蘿蓉🍍,加上菠蘿餅乾,配合用椰子打成嘅foam同椰子雪糕🥥,兩種唔同嘅甜香互相補足,好易令人聯想起沿海地區嘅東南亞國家,同時享受著菠椰菠蘿蜜同陽光與海灘🌊
飲品最後叫咗壺紅茶同Latte☕️,可以喺食完嘢之後一邊飲住嘢,一邊慢慢嘆住動人時光同優雅環境,可以話喺一大享受🥰