2019-09-23
今日同屋企人到D2 Place Two 商場行街買野,見到一間幾有70,80年代感覺的扒房餐廳 — 金鳳大餐廳。問左屋企人,原來有好耐歷史,所以一於懷舊一下呢間有古早經典味的扒房餐廳 (其實係自己想食)。可能時間尚早,店內還未坐滿人,所以我同屋企人好快有位坐。一坐下來,便發現枱邊貼上的廣告,大大隻字寫住50周年。原來真係咁有年歷。佢地為了慶祝50周年,在9月份內,只要顧客消費滿$500,就會送你$50現金劵!!打開餐牌,發現都幾多選擇,唔單至有扒餐食仲有其他西式意粉同飯類。我地最後點左美國西冷牛扒餐同美國牛小扒。西式餐湯,經典味的白湯紅湯,清淡好喝,味道帶甜而不濃。餐包賣相不好但不失味道。正在喝湯之際,兩款扒餐便很快地端上來。西冷牛扒我選了用木板上,而牛小扒則用鐵板上。西冷牛排肉質香嫩,咬起上來時滑滑的,爽口得來又有咬感,咀嚼時牛肉香味隨道著每口傳出,十分好吃。牛小排對比西冷牛排顯得較為薄少,但其牛肉香味則更為濃郁。肥肉部分較少,所以嚼勁來得更強。薯格用了芝士去炸,十分香脆,但有部分炸得比較硬,要用多些少牙力才行。餐飲點了兩杯熱奶茶,茶味澀味香濃突出。
可能時間尚早,店內還未坐滿人,所以我同屋企人好快有位坐。
一坐下來,便發現枱邊貼上的廣告,大大隻字寫住50周年。
我地最後點左美國西冷牛扒餐同美國牛小扒。
美國西冷牛扒餐
美國西冷牛扒餐
西冷牛排肉質香嫩,咬起上來時滑滑的,爽口得來又有咬感,
咀嚼時牛肉香味隨道著每口傳出,十分好吃。
美國牛小扒