有幸得到著名预约困难店,the top of Asia 50 best restaruant in HK 的晚餐一席位 ,实在十分幸运,受宠若惊。.晚饭先需预先选好菜单,价钱每位$1080起,如果主菜选择几款海鲜,价钱会相对地贵少少。.当晚头盘有三款:🔸象拔蚌汁渍冻鲍鱼正常发挥的冻鲍鱼前菜,清甜新鲜🔸茘甫鸭盒十分松脆,要好小心翼翼咁食,如果唔系就会成枱都系碎,好尴尬🫣 荔芋不算太腻,分量刚刚好🔸炭火厚切叉烧其中一样大班楼嘅招牌菜,久仰大名,期待已久。炭火香味的确令人印象深刻,外面还有些微炭焦,成件叉烧口感好立体,外脆内肥瘦适中。另外烧汁分量和甜度都刚好,不会过量喧宾夺主。期待已久主菜精粹:✨鸡油雕蒸蟹🦀✨第一次食花雕蟹就食到咁高质嘅,会唔会返唔到转头嫁🥹 最底层铺满陈村粉,将所有嘅鸡油花雕酒精华都吸晒,蟹好高质,大只得来啖啖肉又有鲜味,仲有好多蟹膏。难怪佢依然系到大班楼必食之选,系绝会令人心心念念。🔸蟹肉樱花虾糯米饭幸得朋友提醒必点呢个糯米饭,如果唔系本身唔多好糯米饭嘅我一定会skip左。呢个糯米饭又系另一个打卡菜式。原笼连盖上枱,staff会等客人ready 好打卡先开盖,好细心🫶
当晚头盘有三款:
🔸象拔蚌汁渍冻鲍鱼
正常发挥的冻鲍鱼前菜,清甜新鲜
象拔蚌汁渍冻鲍鱼

🔸茘甫鸭盒
茘甫鸭盒

🔸炭火厚切叉烧
炭火厚切叉烧

主菜精粹:✨鸡油雕蒸蟹🦀✨
鸡油雕蒸蟹

🔸蟹肉樱花虾糯米饭
幸得朋友提醒必点呢个糯米饭,如果唔系本身唔多好糯米饭嘅我一定会skip左。呢个糯米饭又系另一个打卡菜式。原笼连盖上枱,staff会等客人ready 好打卡先开盖,好细心🫶🏻 蟹肉多到满泻咁,每食一啖,口入面会觉得蟹肉多过饭🥹 糯米饭颜色偏浅,但味道绝不逊色,好够味。糯米饭粒粒分明,较干身,有别于一般黏黏嘅糯米饭,所以我都接受到。
蟹肉樱花虾糯米饭

🔸鱼汤白木耳浸瓜丝
呢个「菜类」同我地想像有啲出入,上菜时觉得点解又系汤😅 仲有系位上!? 不过系好食的,鱼汤味好浓郁,乳白色的,口感似羹。
鱼汤白木耳浸瓜丝

🔸油葱花椒小扇鸡
朋友介绍食葱油鸡,但跟他介绍的不一样,但系菜单上只有这一款,所以应该他推介的那一款已经out of menu 。而我食嘅呢款….味道同佢外貌一样,都系普通,可以留个quota比另一道菜。
油葱花椒小扇鸡

🔸一班二食:三豉蒸头腩 (四人以上才可选择)
两款班其实都好好食,难分高下,两者都大碟到有点吓怕。用豆豉、榄豉、磨豉和陈皮蒸的鱼腩,十分惹味嫩滑,好食到傻☺️ 家中两老超岩胃口,食得好开心。
三豉蒸头腩

🔸一班二食:胡椒炒球 (四人以上才可选择)
白胡椒味很特出亦比较鲜有,为平凡的炒球注入不平凡。另外这道菜有一惊喜就系啲甜豆,爽脆到不得了,劲好食。成晚都无咩菜食嘅我地,毫不犹豫就食晒啲豆,剩下的反而系鱼球🤣(最后当然有外卖走,我哋系唔会浪费嘅)
胡椒炒球

总括而言,整体嘅菜式都系属于高上水准,每道菜都令你想有回头的意欲。当然回头亦都有很多菜式还想尝试,例如臭豆腐、剁椒鱼头和煲仔饭。期待3月再回来试下其他菜式🥰
2022-10-13
象拔蚌汁渍冻鲍鱼