2014-01-08
這天友人從澳洲而來, 4年未見的他們揀了食日本野, 於是另一位友人就訂了石亭. 說實在的, 在香港食屋酒屋我好像也是第一次. 甫抵達即安排入座, 而其實店面真的很少, 人多的話冇訂枱都應該冇位坐了.我們一行4人,迫在入門後的角落, 很是親密, 幸得其牆面有掛勾,枱旁亦有個小層架可放大衣手袋等的貼心設計, 否則不只親密, 而是迫得過份. 店內沒有日本風的大叫歡迎光臨, 但安坐之後,即有女店員主動介紹是日新鮮食材,刺身. 我們點了其推介的魚為刺身, 而最喜歡的是伴在旁裝飾的魚骨在刺身吃完後會用黎煮魚湯,在最後成為另一個COURSE俾番我地飲用. 熱燙熱燙的, 湯比刺身來的更美味, 可能因為魚味鮮濃吧! 正!!其他款式的刺身也有ORDER, 但只是什錦的刺身盛. 最愛的是它的赤貝, 完隻大大的放著, 不像平常店的薄薄一片, 非常爽口, 我的至愛!! 其他刺身則是平常水準之列!友人還點了一板海膽,用時上枱的是魚子及多片紫菜, 進食時可按個人喜好用紫菜包著海膽及魚子來吃. 基於本人不好海膽, 所以未有嚐鮮!.食日本菜, SUSHI必不可少, 但只在正常水準之內, 要說的話, 刺身比SUSHI好吃
MY DEAR FD, REALLY WELCOME TO HK! HOPE YOU ENJOY THE DINNER TOO.!
题外话/补充资料:
話說上天婦羅的時間,由一位男店員放上枱, 但一放, 一隻蝦斜出碟面到了枱上. 佢竟然赤手拎起隻蝦放番碟度就走開左, 我地4人同時呆左, 而身後另一位外場店員都見證之景, 但見我地呆左冇出聲就當睇唔到, 尷尬一笑! 拿! 雖然唔係大事, 但咁樣唔係咁好WO真係, 眾目睽睽咁. 講句唔好意思都好D呀?!
價格貴的餐廳, 以平民的我來說, 服務是一定有要求的, 你咁樣....差DD WO, 不過當天由於好友共聚氣氛之好, 我地4人都只得相視而笑, 心諗: 嘩!咁都得家WO.