餐厅: 蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道)
资讯:

馬鐵通左之後,去九龍城真係方便好多,收工約咗朋友去九龍城食蒸氣火鍋,都係第一次黎呢間。門口已經見到招牌有兩隻蟹,好似日本啲餐廳咁😂我哋就揀咗$399嘅專貴海鮮套餐,有10款食物一嚟到職員就將啲餐具放喺係蒸爐蒸蒸消毒,之後就放低粥料第一轉既海鮮類,放得好整齊一嚟到職員就幫我哋蒸左個虎蝦,之黎就到鮑魚,虎蝦都算大食鮮甜,可惜每人得1隻唔係太夠喉,想食多幾隻。之後就輪到珍珠蠔,日本大元貝。個蠔好有蠔味海水味,個元貝都甜。大西洋野青口、紐西蘭刀背蚌,職員都有同我哋講解見到有啲海草黐住啲青口係正常,因為佢哋真係野生,話個味道會唔同啲刀背蚌鮮甜,但就有啲韌,要係咁嚼。個青口同平時真係唔同D,係會比平時偏鹹,因為係屬於野生,好夠味,基本上我哋都冇掂過碟豉油然後就到佢哋嘅主角出場,有兩款蟹,仲帶二選一既澳洲龍蝦/琵琶龍蝦,咁我哋就要咗兩個龍蝦,一個琵琶用個差一夜撐起D肉,爭多汁啖啖肉,如果個頭我哋唔啜既話,可以選擇放落個粥加料,咁我哋兩個都放左落去。至於個琵琶龍蝦,個外表有啲似恐龍,但係佢嘅肉質真係甜,真係尾韻帶種甜味出左黎,就得少啲肉,不過平時就會少見啲,街市唔會帶,好小會食到。個蟹我都唔記得咗係乜

門口已經見到招牌有兩隻蟹,好似日本啲餐廳咁😂

我哋就揀咗$399嘅專貴海鮮套餐,有10款食物

一嚟到職員就將啲餐具放喺係蒸爐蒸蒸消毒,之後就放低粥料

第一轉既海鮮類,放得好整齊

個蟹我都唔記得咗係乜嘢蟹,上面嗰款好多蟹膏,我嗰蟹有一大片膏,但無就冇乜肉,不過我哋都好努力係咁啜 。

另外嗰款蟹膏都唔少,而且係超級啖啖肉,好鮮甜好好味,真係好多肉呢款,good

最後就蒸埋啲蔬菜食

然後食埋最後嘅主角,同平時蒸氣火鍋唔同,佢呢款除咗鮮甜之外會再鹹啲,我諗主要因為係啲海鮮係野生,所以味道唔同,好夠味。