2023-09-22 1532 浏览
#搞串個pantry講到 #德國菜 🇩🇪,首先會諗到啤酒🍺同埋豬手🐷。不過要感受地道德國風情🍻,可以揀啲裝飾都有酒吧感覺🎯嘅德國菜餐廳。今次我哋嚟到 #九龍灣 #淘大花園 ,呢間餐廳有好可愛嘅歐洲🏰酒吧風裝修。同時間餐廳裝修🏮,同埋嘢食仲有啲日本風情🇯🇵。🌽墨西哥粟米片($96)有一球酸忌廉芝士醬🍨、牛油果醬🥑、同埋芝士焗肉醬🍖,用粟米片🌽點晒全部醬,味道好豐富好滿足😋。特別係一開頭啱配濃郁嘅酸忌廉芝士醬😝,之後再配牛油果醬清新香口😍。🦀蒜片紅椒藍蟹肉鮮蝦扁意粉($128)蒜味🧄非常濃郁,好正🤤。而且扁意粉嘅質地啱啱好🍝,有咬口得來唔會過韌🫦。蝦肉🦐彈牙,而蟹肉🦀原條上嘅做法好好,可以食到完整蟹肉嘅滿足口感🥳。🐷柚子麥啤浸脆皮德國鹹豬手($148)脆豬手🐽嘅外皮真係夠脆,而且豬手肉夠腍😋,唔會乾硬。柚子調味啱啱好可以癖咗豬腥味🍊,而且仲有柚子嘅清新,點埋蜜糖芥末醬🍯味道好正。🐔雞腎($16)、雞軟骨($18)兩款串燒🍢除咗本身嘅調味🧂,仲有加埋辣粉🌶️,貫徹餐廳行酒吧嘅風格🍻,啱晒送酒😆。而雞軟骨仲有一啲照燒汁🐥調味。
#搞串個pantry

🌽墨西哥粟米片($96)

🦀蒜片紅椒藍蟹肉鮮蝦扁意粉($128)

🐷柚子麥啤浸脆皮德國鹹豬手($148)

🐔雞腎($16)、雞軟骨($18)
2023-09-21