呢日放工之后约左朋友睇戏,成九点先开始,所以可以食个长啲既晚餐~ 系朗豪坊睇,就拣左间就脚既放题 — 番本!其实果阵系系openrice睇附近有咩有位既放题既,上到去先发觉之前同过朋友黎番本!不过上次人比较多,叫野食冇咁方便,今次得两个人就易啲就喇!😊番本最出名就系佢个蒸气火锅!我地当然都有要啦~我地叫左呢啲𩠌食个蒸气火锅~见到出烟就放落去,等佢哋熟既时候就可以食啲前菜、刺身、寿司先啦~辣味螺肉辣味几入,唔会话得个汁有辣味,螺肉又冇!唔会话un到咬唔到,但又弹牙有口感👍前菜其实仲叫左蟹子沙律,但唔记得影相,好好味,青瓜好新鲜!芥末蜜糖三文鱼卷海鳗芝士卷香芒黄金大虾卷三色花之恋火炙芝士玉子寿司黑松露鲷鱼寿司柚子胡椒针鱼寿司食食下,蒸气火锅啲野食都差唔多熟噜~同打边炉好唔同既地方系,蒸气火锅你系唔会知道佢几时先叫做熟,食既时候都有啲担心未够熟haha特别想讲既系个冬菇~大不特止,本身觉得会好干,但一咬落去,啲汁出晒黎~虽然冇调味,但就可以食到好重既菇味!另外个鸡肉,本身觉得好似好老咁(图果旧系啱啱放落去!),但整得啱啱好,肉好滑~盐烧鲭鱼、芝士蟹子烧帆立贝食日本嘢一定会叫鲭鱼! 呢度整得好
系朗豪坊睇,就拣左间就脚既放题 — 番本!

蒸气火锅
番本最出名就系佢个蒸气火锅!我地当然都有要啦~
我地叫左呢啲𩠌食个蒸气火锅
见到出烟就放落去,等佢哋熟既时候就可以食啲前菜、刺身寿司先啦~

辣味螺肉
辣味几入,唔会话得个汁有辣味,螺肉又冇!
唔会话un到咬唔到,但又弹牙有口感👍
前菜其实仲叫左蟹子沙律,但唔记得影相,好好味,青瓜好新鲜!
卷物、寿司
芥末蜜糖三文鱼卷
海鳗芝士卷
香芒黄金大虾卷
三色花之恋
火炙芝士玉子寿司
黑松露鲷鱼寿司
柚子胡椒针鱼寿司

食食下,蒸气火锅啲野食都差唔多熟噜~
虽然冇调味,但就可以食到好重既菇味!

盐烧鲭鱼、芝士蟹子烧帆立贝
食日本嘢一定会叫鲭鱼!
呢度整得好入味,加埋柠檬汁更加带出鱼味!
鱼肉唔会太熟 好硬咁~
细细旧啱1-2个人食,但如果多啲人share既话就要叫多几份/叫埋其他鱼喇~
盐烧黑豚肉串、盐烧鸡中翼
系其他放题度都冇见过有黑豚肉串,就试下佢啦!
好好味!黑豚肉唔系好瘦,反而系半肥瘦,啲脂肪令到成旧肉好香!
而鸡翼都烧得好香!
日式炸芝士年糕、糖心蕃薯天妇罗
跟住就到炸物勒!
日式炸芝士年糕入面有热热既芝士,出面又脆,口感好正!
糖心蕃薯天妇罗就啱晒钟意食蕃薯既朋友!细细旧咁,食多啲都唔会济!
牛油炒粟米
跟住就到我最钟意既粟米喇!!
其实都冇咩特别,度度既粟米都一样,纯粹我太钟意食粟米所以一定要post😂😂
不过我会prefer整条/半条粟米直接烧多啲,可以一粒粒咁咬出黎正啲

红酒牛腩
红酒牛腩
呢个牛腩烩得好入味,啲肉又淋。
红酒味唔算出,啱我呢啲唔系好好酒味嘅人~
仲有两大旧萝卜!正

雪花肥牛乌冬
不过不失嘅乌冬~
好足料,比咗好多块牛

芒果布甸、360奶冻、雀巢雪糕
芒果布甸、360奶冻、雀巢雪糕
虽然食得好饱,但都系好想食甜品
特别想讲嘅系个奶冻,因为我好钟意食奶冻嘅~
呢度嘅奶冻嘅奶味好重,又唔会过甜 ,不过就系硬咗少少,如果软返啲会更加好!!

呢度既甜品唔算多,但有芒果布甸、360奶冻呢啲都叫做够诚意~
我自己就好钟意食雪米糍既,所以就觉得呢度既味道比较少~
另外饮品选择都好多!!👍

overall黎讲,呢度食物种类几多,味道都好好~
铺面干净,侍应手脚又够快~
地方就脚,价钱又公道~
大家都不妨试下佢既蒸气火锅

下面放翻menu: