2018-10-17
今晚試新菜,其實都唔係新野因為之前都食過嘉拿芬道舊店,搬左黎mega box一於試下其他菜式。我諗我地真係好鐘意雞🐔,點下點下,前菜又係雞,主菜又係雞,百吃不厭。前菜點左壇子花雕醉雞,最喜歡啖啖肉,有雞翼又有雞脾,份量足,雞肉嫩酒味濃,多人食值得推介。黃金雞翼係咸蛋黃炸雞翼,熱辣辣剛剛炸起,香口鬆脆,而且店家整單骨雞翼,照顧大家可以斯文咁食雞翼。主菜好豪氣點鮑魚雞煲,坊間好多主打雞煲鋪頭,漁牧係雞煲基礎上加變化,例如有魚唇雞煲,榴連雞煲(重口味之選),我地柯打左少麻少辣,如果喜歡食辣可以揀辣度高嘅,因為食完雞煲都仲要加湯打邊爐架。個雞煲點煮都仲係嫩滑嘅,而且足足有四隻鮑魚,多人些牙都可以呀。👨👩👧👦火窩料都好多選擇,我地點左美國肥牛,日本岩手縣純情豬(抱有好多寄望架),竹笙等等,兩款肉類都不錯,竹笙浸左湯吸收晒精華正正正。另外我地仲點左個香辣炒蟹,一大盤乾辣椒上枱真係大吃一驚,佢係干窩燒咁做法,辣蟹超大隻,好新鮮,配搭適宜嘅煮法非常惹味。令個餸更錦上天花嘅係佢嘅配菜 - 薯仔片,蓮藕,木耳同埋窩筍,每樣都爆炒過,好入味,怕太辣可以放入雞煲邊爐沖淡下,一樣美味。食左咁多重口味,要叫
食左咁多重口味,要叫個蔬菜中和下,魚湯浸白菜仔令大家無咁有罪惡感。
鴛鴦曼頭係小孩子最愛,比我揀都揀炸曼頭先,好彩無一般酒樓做到有油味,新鮮炸出好香脆干爽,入面保持住軟綿綿,點埋煉奶係最佳配搭。
甜點叫左紫薯驢打滾,驢打滾係北京的有名小吃,具有口感香、甜、黏、濃郁的黃豆粉香味,好抵得餓架。漁牧用紫薯做餡,香香紫薯味唔太甜,粒粒驢打滾做成蝸牛做型,配上奇異果同士多啤梨好可愛架。
整體上每道食物由擺盤到味道都花左心思,餐牌選擇範圍廣,價錢亦合理,服務方面侍應都好主動幫忙,更換餐盤啦,處理雞煲等等,希望可以保持水準啦!當晚見其他食客都點一盤盤烤魚,下次都試下先。