2007-07-10
今朝個appointment提早1230散會~咁我又有充足的午飯時間來這裡午餐了。或者時間尚早的關係...我們二人像包場!但坐到1300就陸陸續續開始有食客幫趁了。今次貪得意叫了個"松(deluxe)"的assorted sashimi~至於同食那位叫了個銀鱈魚定食!銀鱈魚定食平時lunch menu係用照燒烹調的~上次對方已嘗過了。還盛讚照燒汁的份量剛好…不會遮晒魚的鮮味!但今日咁啱遇到店方因應季節或貨源的關係~在lunch menu以memo形式通知有以蘿蔔蓉烹調而成的銀鱈魚定食!在我這魔鬼的慫恿下對方當然讓我得逞或得償所願啦!咁我想靠黐嘗下蘿蔔嘛!?>3<當然銀鱈魚依舊的嫰滑、鮮味!而且今天的銀鱈魚沾了天婦羅炸漿再配上蘿蔔蓉+蘿蔔湯汁…wow~一向不熱衷熟魚的我又再一次被食慾出賣了。( ̄▽+ ̄*)對方意見就覺得因為蘿蔔亦實在太靚、太鮮甜…結果由配角晉升成主角~魚的鮮味要細心咀嚼才會突出。但我的口味就剛相反~因為一向不愛熟魚嘛!所以這菜式又正中下懷…像掩耳盜鈴般~同時間進食時又邊滲出魚的鮮味但又同時又有蘿蔔湯汁的鮮甜!或者照燒那款對於喜歡食魚又愛魚的鮮味那種人最適合
對方意見就覺得因為蘿蔔亦實在太靚、太鮮甜…結果由配角晉升成主角~魚的鮮味要細心咀嚼才會突出。但我的口味就剛相反~因為一向不愛熟魚嘛!所以這菜式又正中下懷…像掩耳盜鈴般~同時間進食時又邊滲出魚的鮮味但又同時又有蘿蔔湯汁的鮮甜!或者照燒那款對於喜歡食魚又愛魚的鮮味那種人最適合不過。
wow…sashimi真的令我飽到上心口!其實當中sashimi的款式與我上次8款自選壽司的種類都係太同小異…問題只係sashimi係隨機抽樣我冇話事權的(職員告訴我係由師傅看當日貨源揀選)。當中包括:甜蛋、baby tuna、吞拿魚腩、鰻魚、左口魚、平目魚、池魚、八爪魚、海膽、蟹柳、海老~希望沒記漏吧!真係很豐富囉!飯裡夾雜了紫菜條、酸薑、小黃瓜、青瓜及紅菜頭…
同埋飯後的甜品雪糕除了緣茶好味~我覺得紅豆亦很好喎!上次已試咗黑芝麻了。
食後感:給我再揀的話~8件自選壽司較適合我個胃的容量…haha~因為今次真的很飽啊!平時個人飲食習慣係7成飽咁上下的。
至於午巿定食的飯原來一人有一次添飯的機會耶!(像我同食那位叫銀鱈魚定食咁樣…睇怕真係男生會很適合的。) 店員教用蘿蔔汁可以用嚟撈飯~咁結果佢一食就停不了口要添飯喇!
我當然沒有添飯啦!因為我個飯其實同丼無異…一個飯已等於佢個定食的兩個飯!crazy~咁當然慶幸沒食剩啦!我才不像別人口中不屑的港女耶!要顧口福又要顧身材~orz…兩樣要並重才對得住自己。(或者咁講ko得晒壽司廣自選16件壽司的人像我今天咁食問題係不太大的)
服務依舊合我心意…主動協助~亦沒有一副打量人的眼神。ha~bar枱那位壽司大叔很好忠氣啊!禁不住我都提起精神來...XD
兩人共$385