2020-04-17
今日嚟到尖沙咀食拉麵 呢間拉麵我之前喺東京食過 覺得相當唔錯 所以都好期待佢嚟香港開分店 雖然好多過江龍嚟到香港嘅質素都好參差 不過因為係日本食過呢一間真係相當唔錯 所以都照嚟試下 伏係要黎中架嘛!嚟到唔算好多人排隊好快就可以入座 佢係自助落單形式 有一部售賣機喺門口 揀完拉麵輸入返個枱號就可以返埋位等嘢食啦 由於唔算好多人所以拉麵都好快就上枱 我叫咗柚子鹽味拉麵 賣相方面同東京有八九成相似 湯底係雞湯 柚子味好突出唔會好酸而且比平時食開嘅豬骨湯底有好大分別 唔會覺得油膩係好清新嘅感覺 呢一點令我有啲驚喜 因為味道同東京其實差唔多 當然拉麵嘅質地同埋叉燒 會比較遜色 始終係日本食到嘅叉燒 係你可以睇住佢即場用炭火燒完放上碗面到 嗰一種風味 始終複製唔到不過我講真 呢一個質素嘅拉麵喺香港嚟講都算好出色 特別係有咁多失敗咗嘅過江龍例子算係冇中伏 而且舖頭嘅空間感幾大 都坐得好舒服 呢個價錢值得試下!