香港老舖一間一間地死去, 機緣巧合下搵倒呢間文華冰廳, 即入去感受冰廳昔日情懷聽老闆講昨晚間舖比水浸過, 但地方十分乾淨. 我多口問老闆呢度有幾多年歷史, 佢話有40多年啦, 真係難得. 舊物狂如我者入到去定必如獲至寶, 一桌一椅, 冷氣機, 水吧, 收銀枱都充滿懷舊氣息.menu一d都唔老土, 早餐可以加錢換好多options, 食物嘛, 真係喜出望外!1. 漢堡扒係自家製, 賣相不佳但好好味! 絕對唔係連鎖食肆來貨, 係人手刴既, 裏面仲有洋蔥點綴, 好香口, 咬落外脆內軟, 如此高水準漢堡扒相信冇乜邊間食肆肯整喇2. 煎蛋唔係行貨式一個圈吸出黎既模, 咬落仲有蛋汁3. 必不可錯過雞尾包同菠蘿包, 雞尾包係舊式造法, 有椰絲餡, 菠蘿包仲有heart到用檸檬牛油, 芳香無比.4. 奶茶落本地用黑白奶, 仲配埋黑白奶杯, 茶味醇而唔嗆喉.5. 蛋撻賣相好一般, 甚至有點唔吸引, 但蛋漿係舊式味道, 咬落仲爆蛋汁去過咁多間冰室, 我比呢間文華評價甚高, 老闆同熟客談話間處處表現出濃厚人情味, 對住我地呢d稀客亦好有禮貌, 唔會有流水作業式既多謝光臨此等招呼, 感覺好親切

2. 煎蛋唔係行貨式一個圈吸出黎既模, 咬落仲有蛋汁

去過咁多間冰室, 我比呢間文華評價甚高, 老闆同熟客談話間處處表現出濃厚人情味, 對住我地呢d稀客亦好有禮貌, 唔會有流水作業式既多謝光臨此等招呼, 感覺好親切.

有時間必定再去, 亦希望老闆可以繼續經營落去.
支持老舖,支持冰室。
奶茶用黑白奶沖,揼本;菠蘿包用檸檬牛油,香口。
漢堡扒外脆內軟,內裏仲有刴碎洋蔥,100% homemade!連鎖食肆哪有呢份heart?
雞尾包又係兒時味道,但最精綷係隻懷舊萬螫無疆碟!
蛋撻賣相唔吸引,但難得係兒時食開既味道,蛋漿仲多到爆汁!
勤奮既上一代,就靠呢片小小天地養活一家大小。
2012-05-06
奶茶用黑白奶沖,揼本;菠蘿包用檸檬牛油,香口。
雞尾包又係兒時味道,但最精綷係隻懷舊萬螫無疆碟!
蛋撻賣相唔吸引,但難得係兒時食開既味道,蛋漿仲多到爆汁!