2022-08-23 55 浏览
今日同朋友一行6人到尖沙咀一間叫臺北棧食台灣野!疫情去吾到旅行唯有係甘啦! 聽聞呢間台灣食點常常大排長龍~我哋今日好感恩!一去到有張U型枱畀我哋, 唔使等位啱曬我哋傾計環境方便簡直一流及舒服~裝修顏色好特別,配襯埋U形檯及獨立設計真係好方便傾計呀!我哋見到個餐牌乜嘢都想叫 因為好多食物都好吸引 ~無論咸點丶甜點丶食物擺設!都令你好想落order😎三杯片皮鴨胸刈包 $198鴨胸鮮嫩香口, 配上白色軟綿綿的刈包, 口感很不錯! 加上有些京蔥丶 甜酸的醬汁~味道好開胃及豐富!一啲都唔肥膩!😎😎 明太子甜不辣 $68與台灣食有些出入~少少唔!煎過嘅魚餅更煙韌丶可口丶香脆丶再加埋明太子醬,令整碟菜色更惹味😎😎😎 鹹蛋黃芋泥球 $78身為一個芋頭控當然要揀呢個芋泥球菜式~再加上我喜好鹹嘢!鹹蛋黃芋泥球我冇理由唔order, 新鮮炸上枱有好香嘅芋泥味~少少鹹蛋味~不會遮蓋芋泥味的味道!讚😎😎😎😎 三色鹽酥雞 $128雞肉肉質鮮嫩!好脆及多汁!炸物製作十分了得丶滿意!炸得適中~三款醬料分別係濃郁嘅冬陰功丶香濃嘅黑松露及清新柚子醬!款款都咁好味丶款款都有佢嘅特色!送炸雞一流😎😎😎😎😎 蒜香三色台腸 $6

我哋見到個餐牌乜嘢都想叫

😎三杯片皮鴨胸刈包 $198

😎😎 明太子甜不辣 $68

😎😎😎 鹹蛋黃芋泥球 $78

😎😎😎😎 三色鹽酥雞 $128

😎😎😎😎😎 蒜香三色台腸 $68
台灣三色腸本身自己也買回家煎或氣炸!今次order三色腸~甜甜地有蜜糖味!配埋炸蒜片一起吃十分香口!

😎😎😎😎😎😎 手工鳳梨酥麻薯蛋撻 $48
呢件鳳梨酥好高質!兩人分享食一件已足夠~蛋撻皮鬆脆有香噴噴牛油味!切開一半係麻薯加埋鳳梨微酸微甜好好食~好夾!

😎😎😎😎😎😎😎 原條鰻魚起司玉米蛋餅 $188
成條鰻魚蓋在蛋餅上!好正呀!蛋餅內仲有本人勁鍾意嘅軟芝士!非常滿足~~😋😋

😎😎😎😎😎😎😎😎 伯爵茶仙草芋圓 $88 這個甜品份量好大!芋圓好煙韌丶仙草好滑!好完滿呀!

總括來說:這間台式餐廳~無論環境丶食物賣相丶味道丶服務態度丶全部都很滿意!我們午餐很愉快地渡過👍🏽👍🏽👍🏽❤️❤️❤️

2022-08-10