2018-03-04 3093 浏览
~上星期轮到太座约班旧同学饭聚;有得食,我梗做「菠萝鸡」喇。唔止咁,我仲口多多话帮班女人拣间餐厅,订埋位。班阿太求之不得,于是,我就自把自为,订咗湾仔『老上海』嘞。而家先至讲真话,我其实拣『老上海』系另有目的嘅,并非为咗想食佢哋嘅嘢。因为间饭店几乎就喺正『通利琴行』对面,而晚饭前有两个钟自由时间,我一嘢就走上去试匀哂佢哋啲靓电结他同 amps (我要多谢琴行班哥哥,俾我尽情搞搞震冇帮嚫!)。好嘞,讲翻食喇!班女仕之前去咗 Pacific Place 叹 high tea,所以就由我负责点菜。「醉猪手」,「熏鱼」,「熏蛋」,「凉拌西芹豆干丝」,「蒸素饺」,「椒盐黄鱼」,「红烧元蹄」,「荠菜炒年糕」。究竟『老上海』掂唔掂呢?绝对唔可以话“唔掂㖞”⋯⋯水准呢几年都系咁保持翻上下。况且,我哋绝对唔系食家,唔识去分析𩠌菜,我哋只系「为食友」,净系讲得出我哋钟意啲乜唔钟意啲乜。咁,呢餐我最钟意嘅就系碟「熏鱼」。其实对我嚟讲,『老上海』,『鹿鸣春』,『香港老饭店』,『上海绿杨邨』,『沪江』,『雪园』呢几间都系差唔多,大家都有自己一两款 killer dishes ,其他分别唔大。而dining ex

其实对我嚟讲,『老上海』,『鹿鸣春』,『香港老饭店』,『上海绿杨邨』,『沪江』,『雪园』呢几间都系差唔多,大家都有自己一两款 killer dishes ,其他分别唔大。而dining experiences 都冇乜大分别,个中有比较差嘅有,但系比较好就唔多觉。

2016/2017年我哋返嚟嘅时候,就试过两次『苏浙汇』,印象唔错,几开心,希望今年有缘再去试吓啦。

熏鱼,醉猪手,熏蛋
凉拌西芹豆干丝