放工最好嘅节目就当然系约埋三五知己,围炉取暖,一齐聚一聚!朋友仔就介绍我哋今日去呢一间「大公别馆」,一尝佢哋既精致又滋补嘅火锅先!🥢火锅酱料九宫格齐集各式各样火锅配料,如香葱、芫荽、黄椒酱、沙嗲酱、蒜蓉、辣椒粒、干葱油及炸蒜,整齐地摆放于九宫格内,可以按自己嘅喜好调配心水酱料,好正!🥢自家制特饮食火锅,点少得叫返啲解渴嘅饮品慢慢叹!餐厅主打自家调制特饮,每款真材实料,自家研制!分别有竹蔗茅根、紫贝天葵酸梅汤及陈皮话梅梳打,每款大大渣,啱晒我哋一班人慢慢享用!我就特别推介陈皮话梅梳打,酸酸甜甜,上层仲加入陈皮丝,搭配解渴一流嘅梳打水,冰冻得来又散发着陈皮嘅甘香,饮落特别清凉润喉!🥢花胶浓汤鸡锅 / 川蜀麻辣锅 (鸳鸯锅)我哋拣咗滋补嘅花胶浓汤鸡煲同埋麻香味浓既川蜀麻辣锅,照顾哂大家既口味~花胶浓汤鸡锅鸡既汤底金光闪闪,用上鲜鸡熬制再加入花胶、木耳及杞子等配料,先试一碗鲜鸡汤及软滑既花胶,够哂滋补!川蜀麻辣锅香气扑鼻,辣度十足,食得好过瘾!配料够哂地道正宗,麻辣度调制得够出色!🥢日本萨摩和牛翼板肉叹火锅又点少得靓牛肉!呢度主打日本萨摩和牛,而且更引入翼板肉部位,呢个部位油脂分布最均匀,牛味

🥢火锅酱料九宫格

🥢自家制特饮
火锅,点少得叫返啲解渴嘅饮品慢慢叹!
餐厅主打自家调制特饮,每款真材实料,自家研制!

🥢花胶浓汤鸡锅 / 川蜀麻辣锅 (鸳鸯锅)

🥢日本萨摩和牛翼板肉
火锅又点少得靓牛肉!呢度主打日本萨摩和牛,而且更引入翼板肉部位,呢个部位油脂分布最均匀,牛味又够浓郁,用黎打边炉,超正!

🥢本地新鲜牛颈脊
再黎一碟本地新鲜牛颈脊,色泽粉嫩红润,雪花纹理突出,重点系轻轻渌制后,肉质嫩滑得黎,带点咬口,好出色!

🥢西班牙黑毛猪腩片
呢度提供嘅肉类除咗牛肉之外,猪肉亦好高质!用上西班牙黑毛猪腩片,猪肉味及油香味十足,入口松软,食肉嘅朋友仔必定要试!

🥢日本刺身带子
餐厅选用既食材,够高质而且新鲜!用上刺身级带子,肉质够厚身之余,够哂鲜甜,用黎打边炉口感更佳,内层带点半熟效果,层次感十足,必试!

🥢招牌四宝丸
包罗万有,四款丸类由人手手打,口味创新!有齐脆骨乌鸡丸、 XO酱猪肉丸、芫荽牛肉丸及芝心墨鱼丸,我就最钟意XO酱猪肉丸,咬落超juicy,用上半肥瘦猪肉加入XO酱再由人手手打,入口爽弹得黎渗透XO酱既咸香味,够哂满足!

🥢白鳝片
超高水准既白鳝片!系师父专业既处理下,白鳝片已去骨,啖啖肉!重点系白鳝既外皮入口Q弹,鱼肉够爽脆,系一道好高质既火锅食材,抵赞!

🥢鲍鱼鸡粒饺
别出心裁既自家制饺子!饺子加入烟韧鲜甜既鲍鱼粒,搭配爽滑既鸡粒,两者互相辉映,饺子饱满多汁,入口鲜味十足,值得一试!

🥢西班牙黑毛猪午餐肉
火锅,午餐肉系我嘅最爱,尤其系将佢加入麻辣汤底!呢度用上西班牙黑毛猪午餐肉,先将佢炸一炸,外层带点香脆!再放入浓浓嘅麻辣汤底,所有嘅麻辣汤底精华渗入午餐肉入边,食起嚟辣到十足又Juicy,超赞!

🥢鲜虾鱼皮饺
鱼皮饺大家又食得多啦,加入鲜虾嘅鱼皮饺,估唔到一样出色!加入鲜虾后,鱼皮饺口感及层次感十足,入口爽弹,内馅咸鲜既鱼香味突出!

🥢自家制千层枝竹
我既至爱,钟意食辣既朋友仔必定要约佢加入麻辣锅滚要滚,等佢索尽麻辣汤汁,食落惹味又过瘾!千层枝竹豆味浓郁,层层分明,超推介!

🥢新鲜紫淮山
紫淮山入口宁舍清甜,营养价值高,帮助消化!轻轻渌一阵,质地带点爽脆,口感一流!

🥢时令蔬菜
餐厅提供嘅蔬菜类选择众多,我哋就拣咗几款时令蔬菜,包括皇帝菜、娃娃菜及唐生菜,蔬菜类新鲜爽脆,我就推介大家加入花胶浓汤渌制,各款蔬菜挂满鲜味十足嘅浓鸡汤,够晒清甜!

🥢顺德鱼面
意犹未尽嘅我哋,要试埋餐厅自家手打嘅顺德鱼面,咁至够满足!鱼面采用鱼肉制成,鲜味澎湃,面条又挂汤,Q得又可以索尽汤底嘅精华,超满足!

🥢甜品 - 和牛雪葩 及 流心南瓜球
卖相极度精致打卡一流嘅和牛雪葩,上枱时加入干冰效果,仙气十足!口感软糯,用上士多啤梨汁制成,微微酸,解腻一流!

流心南瓜球,即叫即炸,外层口感烟靭,卖相可爱!上层加入薄荷叶及丁香,制作认真,内层流心嘅南瓜蛋黄酱,咸咸甜甜,为呢一餐画上完美句号!

大公别馆 (荔枝角)
地址:荔枝角长义街9号D2 Place ONE 10楼A1号舖
2024-02-27