2018-11-22 221 浏览
今日放咗工同朋友喺中環行完街,買咗一大堆聖誕裝飾準備迎接最浪漫嘅Christmas🎅🏻🎄唔經唔覺已經到咗晚飯時間,朋友推介一間係中環開業冇幾耐嘅餐廳,當佢同我講係食素嘅時候,我真係嚇咗一跳,本來心入面有啲抗拒,但朋友話呢間餐廳係西式素菜,好味又健康,咁我就抱住試新野嘅心情去Pop Vegan!行到去Soho伊近利街,見到耀眼嘅燈牌,就沿着樓梯行上一樓,終於到喇!入到店內見到好多唔同種類嘅素食產品,有dairy free芝士、dairy free曲奇等等,啱晒一眾素食人士。冇諗過睇完餐牌之後,我竟然有好多款菜式都好想試😍又想食漢堡包、又想食壽司,最後朋友幫我發板,選擇困難症嘅我就唔使諗咁多啦!餐牌上面仲有QR code,可以俾你了解下餐廳添!我叫咗一杯orange nojito,就係冇酒精嘅mojito,散發着薄荷嘅香氣,加入左香橙味道,令杯梳打飲起上嚟特別fresh。期待左好耐,吞拿魚他他終於嚟到喇。原來呢度嘅吞拿魚其實就係jelly,顏色同外型都好容易俾佢呃到,以假亂真絕對冇問題哈哈!除咗「吞拿魚」之外,仲有牛油果、芒果、火箭菜等等嘅食材,調味就用咗檸檬草醬汁,味道非常之清新又特別,

餐牌上面仲有QR code,可以俾你了解下餐廳添!

期待左好耐,吞拿魚他他終於嚟到喇。原來呢度嘅吞拿魚其實就係jelly,顏色同外型都好容易俾佢呃到,以假亂真絕對冇問題哈哈!除咗「吞拿魚」之外,仲有牛油果、芒果、火箭菜等等嘅食材,調味就用咗檸檬草醬汁,味道非常之清新又特別,酸酸甜甜好開胃。

主菜方面,就係大大份嘅Pizza。呢個Pizza係用咗biscuit crust,十分香脆。上面鋪滿左番茄同芝士,簡簡單單嘅食材但係已經極度惹味!

之後仲有一份Tuna sushi roll。呢份壽司用嘅吞拿魚都係蒟蒻,基本上同吞拿魚他他差唔多,但係佢用咗辣辣地嘅沙律醬,個dressing將壽司嘅味道層次昇華,我同朋友都好鍾意。

如果西式素菜係咁好食的話,其實食素又有咩好怕喎?