65
5
5
等级4
112
1
以 fushion 素菜为主打,简约独特的风格,精致的摆盘,网络上高度评价,加上是黄店💛令这间餐厅一直在我的口袋名单。吃过之後 就直接跌落我的回访餐厅名单‪ꔛ‬♡在选择琳琅满目的香港,这应该算是一个非常高的评价🤘🏻🤘🏻🤘🏻⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ✎ Avocado Fritter $78✎ Four seasons pizza $178✎ Chicken Roll $228✎ Pork Burger (BAM BOOCHARCOAL) $168✎ Sangria (Jar) $158✎ Cheese Cake $70̷̷※ Minimum charge of $150 per person after 6pm⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#AvocadoFritter 🥑先讲比较失望的一款。有点像炸蚝(?!)内里的牛油果包着酥脆粉浆,伴随酱汁味道不差,但本身牛油果没有很香,有点浪费了。̷#FourSeasonsPizza 🍕四季Pizza,其实是四款不同素菜配搭的组合,平分了 Pizza 四角🍕茄子🍕蕃茄🍕BB菠菜🍕磨菇,味道比较普通,还好饼底厚薄适中保留薄脆口感,加上芝士拉丝,还算不错。̷̷#Ch
更多
19 浏览
0 赞好
0 留言
以 fushion 素菜为主打,简约独特的风格,精致的摆盘,网络上高度评价,加上是黄店💛令这间餐厅一直在我的口袋名单。吃过之後 就直接跌落我的回访餐厅名单‪ꔛ‬♡在选择琳琅满目的香港,这应该算是一个非常高的评价🤘🏻🤘🏻🤘🏻
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✎ Avocado Fritter $78
✎ Four seasons pizza $178
✎ Chicken Roll $228
✎ Pork Burger (BAM BOOCHARCOAL) $168
✎ Sangria (Jar) $158
✎ Cheese Cake $70
̷̷
※ Minimum charge of $150 per person after 6pm
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
17 浏览
0 赞好
0 留言
16 浏览
0 赞好
0 留言
#AvocadoFritter 🥑
先讲比较失望的一款。
有点像炸蚝(?!)内里的牛油果包着酥脆粉浆,伴随酱汁味道不差,但本身牛油果没有很香,有点浪费了。
̷
15 浏览
0 赞好
0 留言
#FourSeasonsPizza 🍕
四季Pizza,其实是四款不同素菜配搭的组合,平分了 Pizza 四角🍕茄子🍕蕃茄🍕BB菠菜🍕磨菇,味道比较普通,还好饼底厚薄适中保留薄脆口感,加上芝士拉丝,还算不错。
̷̷
14 浏览
0 赞好
0 留言
#ChickenRoll 🥖
本身以为会将墨西哥卷那一种卷饼,上枱後发现反而像是中式腐皮卷,质感比较轻,以薄脆口感取代紮实饼皮。
馅料有黑松露、蘑菇、芦笋,和主角素芝士,素芝士口感的确似鸡肉,而且整个配搭非常丰富,下面还有杂菜粒托底增加整道菜的口感配搭。有惊喜,非常推介👍🏻👍🏻👍🏻
̷̷
11 浏览
0 赞好
0 留言
18 浏览
0 赞好
0 留言
#PorkBurger 🐷(竹炭"猪肉"汉堡)
如果只会点选一两 main course 的话,都建议要留一个位试试 Burger🍔‼️
整个份量上枱就是满足啊!汉堡包外脆内软带空气感,素猪肉丝加上芝士蕃茄等足料配菜,虽然食相会有点狼狈但非常滋味满足‎𐩢𐩺(*´∇`*)伴碟薯条新鲜香脆也没有hea你。
̷̷
16 浏览
0 赞好
0 留言
另外点了"一榨"(一大壶) 西班牙果酒 #Sangria🍷
味道偏向果汁而非酒类,基本没有什麽酒精,微酸带甜的味道非常适合伴餐。而且个人是 Sangria Fans♡♡♡在香港也不是很多餐厅有,所以餐牌有的话一定会推荐的✌🏻
̷̷
10 浏览
0 赞好
0 留言
最後,很饱都想满足下甜品胃口🍰✨
无蛋奶的 #CheeseCake 食落明显是比一般 cheese cake 质地较松散,丁点沙冰感,似是 (没有很幼滑的) 雪糕蛋糕,但相对清爽的口感加上莓果点缀,不失为「饭後」甜品的好选择。


19 浏览
0 赞好
0 留言
高分推介不无道理。
穿过地下长廊到一楼餐厅,完全摆脱身处中环SOHO的热闹繁嚣,自成一国的感觉,加上装横简约,空间感大,高谈阔论都不怕影响隔离枱🤡非常适合三五知己谈心或庆祝都绝不失礼。而且服务非常好。
19 浏览
0 赞好
0 留言
11 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-05-19
用餐途径
堂食
人均消费
$300 (晚餐)
推介美食
  • Impossible Burger
等级2
5
0
3天前 0 浏览
见到vegan即刻心心眼😍又多菜式选择!就拣左呢间!工业风但modern感觉,本人几喜欢☺️Avocado Fritter with wasabi Aioli: 少少失望,牛油果无左本身嘅味,外面脆脆炸粉有点厚,所以比较油腻T.T 但系佢配wasabi呢个味道系几好味😋Tuna Sushi Roll: 不错!Tuna口感做得都几似😍好有心思!Vegan Pulled Pork burger: 拣左竹炭包,酱汁都好足够, 有少少醋嘅 味道,好味!配菇、芝士、蕃茄,口感好丰富!Teriyaki Soba Noodle: 呢个有啲似韩式捞粉丝果种,较多油的,里面配左个南瓜好好味😋拣哂出黎食XDDessert: Tiramisu , 纯素,无平常嘅咁滑,系比较似芝士蛋糕的口感,因为生日所以加左生日牌同蜡蠋🎂服务很好,很贴心,attentive☺️会再黎
更多
见到vegan即刻心心眼😍又多菜式选择!就拣左呢间!工业风但modern感觉,本人几喜欢☺️


Avocado Fritter with wasabi Aioli: 少少失望,牛油果无左本身嘅味,外面脆脆炸粉有点厚,所以比较油腻T.T 但系佢配wasabi呢个味道系几好味😋
0 浏览
0 赞好
0 留言



Tuna Sushi Roll: 不错!Tuna口感做得都几似😍好有心思!
0 浏览
0 赞好
0 留言



Vegan Pulled Pork burger: 拣左竹炭包,酱汁都好足够, 有少少醋嘅 味道,好味!配菇、芝士、蕃茄,口感好丰富!
0 浏览
0 赞好
0 留言



Teriyaki Soba Noodle: 呢个有啲似韩式捞粉丝果种,较多油的,里面配左个南瓜好好味😋拣哂出黎食XD
0 浏览
0 赞好
0 留言




Dessert: Tiramisu , 纯素,无平常嘅咁滑,系比较似芝士蛋糕的口感,因为生日所以加左生日牌同蜡蠋🎂

服务很好,很贴心,attentive☺️
会再黎
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级2
27
0
2020-10-25 234 浏览
Walk-in 2次都冇位, 今次星期日3:00 open rice 网上订位才吃到。 餐单款式有创意,菜式精致够漂亮。没有令我们对素食失望,绝对有惊喜。zoodles … 不是不好吃, 只是汁太酸, 未必个个都喜欢。hedgehog Steak 由菇菌制成的纯素汉堡扒,加上素肉汁,吃得满意。pork Vegan Burger 竹炭汉堡。 入面菇、蔬菜,牛油果、蕃茄。香而饱肚。sushi roll ~ 用蒟蒻扮鱼肉,食下完全是素食,好味又有质感, 唔讲唔知不是鱼肉。 而sushi 又没有人说的硬, 乾, 我觉得此sushi 比我想像好味, 有心思。apple crumble ~认为最普通冇特别之甜品, 只是焗热苹果加椰丝花生, 如加上酥饼会好些。(个人意见)服务好, 食品有心思, 赞
更多
Walk-in 2次都冇位, 今次星期日3:00 open rice 网上订位才吃到。
餐单款式有创意,菜式精致够漂亮。没有令我们对素食失望,绝对有惊喜。

zoodles … 不是不好吃, 只是汁太酸, 未必个个都喜欢。

hedgehog Steak 由菇菌制成的纯素汉堡扒,加上素肉汁,吃得满意。



pork Vegan Burger 竹炭汉堡。 入面菇、蔬菜,牛油果、蕃茄。香而饱肚。

sushi roll ~ 用蒟蒻扮鱼肉,食下完全是素食,好味又有质感, 唔讲唔知不是鱼肉。 而sushi 又没有人说的硬, 乾, 我觉得此sushi 比我想像好味, 有心思。


apple crumble ~认为最普通冇特别之甜品, 只是焗热苹果加椰丝花生, 如加上酥饼会好些。(个人意见)

服务好, 食品有心思, 赞


8 浏览
0 赞好
0 留言
10 浏览
0 赞好
0 留言
6 浏览
0 赞好
0 留言
5 浏览
0 赞好
0 留言
5 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
  • sushi roll
等级1
4
0
2020-10-17 246 浏览
After volunteering at Holy Cafe last Thursday, we went for a really interesting vegan fusion kitchen at Elgin Street. Lots of surprise dishes! Each dish being presented beautifully at the same time tasted amazingly delightful. 😋😋😋❤️ Today is our green day again, someone 🙍🏻‍♂️requested to visit Pop Vegan so that's how good it was as to my house chef standards. ☺️☺️☺️❤️🌿Sea Urchin Tempura😋🌿Foei Gras Pate with toasts 😋🌿Buffulo Wings ~ deep fried cauliflower with vegan sour cream😋🌿Quinoa Salad ~ served w
更多
After volunteering at Holy Cafe last Thursday, we went for a really interesting vegan fusion kitchen at Elgin Street. Lots of surprise dishes! Each dish being presented beautifully at the same time tasted amazingly delightful. 😋😋😋❤️ Today is our green day again, someone 🙍🏻‍♂️requested to visit Pop Vegan so that's how good it was as to my house chef standards. ☺️☺️☺️❤️

🌿Sea Urchin Tempura😋
🌿Foei Gras Pate with toasts 😋
🌿Buffulo Wings ~ deep fried cauliflower with vegan sour cream😋
🌿Quinoa Salad ~ served with puy lentil, pomegranate, orange, kale and roasted pumpkin 😋
🌿Beyond Meat Ball Spaghetti ~ deep fried beyond meat ball with spaghetti puttanesca😋
🌿Vegan African chicken ~ Roasted hedgehog mushroom in Macau African Style
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-10-15
用餐途径
堂食
人均消费
$350 (晚餐)
推介美食
  • foei gras pate with toast
等级3
53
0
我唔想再去无人岛😭想去食好西—————————————————————G持黄店🤘🏻庆祝首选——Pop Vegan🎉有睇我地啲post都知 我地极少去港岛区食野😂一出都系特别日子(大西北牛系咁架啦😢)Anyway 我地叫果啲野食唔知点解全部都系卷卷嚟-.-.🍤Sea Urchin Tempura ($128)哩个天妇罗有菇~西兰花~紫菜牛油果卷同埋南瓜仲有芥末同天妇罗汁点🥂个西兰花有惊喜 因为平时冇食过😂.🍣Vegan Tuna Sushi in Fried Bean Curd ($118)哩个好好味呀呀呀呀呀呀呀 三文鱼果旧有加番茄粒粒原肉食友人仲话好鬼似肉LOL🤪白色果粒就有啲芥末喺中间~多重口感🥑中间果粒唔知系乜 酸酸地🤣🤪但唔系我杯茶.🌮Vegan Chicken Roll ($228)✅认真 哩碟最尾先好食 食完饱到上心口裹面系菇同露荀~下面啲配茶系菇汁、士多啤梨同粟米汁其实系腐皮卷 我就觉得一般 但饱就十分😂.🌯Vegan Sweet and Sour Pork Wrap ($148)本住一个唔想成日食burger嘅心 叫左个Wrap系甜酸猪肉加三色椒~开胃到爆 薯条又劲多(
更多
我唔想再去无人岛😭想去食好西
—————————————————————
G持黄店🤘🏻庆祝首选——Pop Vegan🎉
有睇我地啲post都知 我地极少去港岛区食野😂
一出都系特别日子(大西北牛系咁架啦😢)
Anyway 我地叫果啲野食唔知点解全部都系卷卷嚟-.-
.
🍤Sea Urchin Tempura ($128)
哩个天妇罗有菇~西兰花~紫菜牛油果卷同埋南瓜
仲有芥末同天妇罗汁点🥂个西兰花有惊喜 因为平时冇食过😂
.
🍣Vegan Tuna Sushi in Fried Bean Curd ($118)
哩个好好味呀呀呀呀呀呀呀 三文鱼果旧有加番茄粒粒
原肉食友人仲话好鬼似肉LOL🤪
白色果粒就有啲芥末喺中间~多重口感🥑中间果粒唔知系乜 酸酸地🤣🤪但唔系我杯茶
.
🌮Vegan Chicken Roll ($228)
✅认真 哩碟最尾先好食 食完饱到上心口
裹面系菇同露荀~下面啲配茶系菇汁、士多啤梨同粟米汁
其实系腐皮卷 我就觉得一般 但饱就十分😂
.
🌯Vegan Sweet and Sour Pork Wrap ($148)
本住一个唔想成日食burger嘅心 叫左个Wrap
系甜酸猪肉加三色椒~开胃到爆 
薯条又劲多(啱唔炸起好味)
.
全部都系讲感觉随心想叫就叫 点知最尾叫晒全部卷又超饱😂
素人表示 下次都系做足功课先好去😂
但系Pop Vegan煮的东东都系好味 同好有心机
环境仲一流💛食完做埋问卷仲有小礼物送😽
.
📍 Pop Vegan
中环苏豪伊利近街28号1楼
1/F, 28 Elgin Street, SOHO, Central
.
💰Total: $684.2 (加一)
味: 8.5/10
饱:10/10
抵: 7/10
.
我蛇獴🐻将会继续同大家跑素 搵尽全港甚至世界各地既美味素比大家
11 浏览
0 赞好
0 留言
6 浏览
0 赞好
0 留言
6 浏览
0 赞好
0 留言
8 浏览
0 赞好
0 留言
9 浏览
0 赞好
0 留言
14 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
人均消费
$342
等级1
3
0
呢间素食餐厅🍴认真惊喜+有诚意仲要好好味😋个Buffalo wings真系好味味道似到十足原来入边系用椰菜花代替鸡翼必食推介仲有个Pizza同burger都系非常惊喜一向唔好Pizza嘅我居然食完再想返兜喺面头嘅蕃茄将Pizza外表入边夹住mushroom cream sauce同菜味道非常配合唔食苹果批嘅我一定要大赞佢嘅Apple crumble 唔会有太重嘅玉桂味啲crumble脆脆好好食好靓又好味仲有红菜头汤+特浓蘑菇汤同埋碟牛油果食素都可以咁开心真心值得推荐
更多
呢间素食餐厅🍴认真惊喜+有诚意
仲要好好味😋
个Buffalo wings真系好味
味道似到十足
原来入边系用椰菜花代替鸡翼
必食推介
仲有个Pizza同burger都系非常惊喜
一向唔好Pizza嘅我
居然食完再想返兜
喺面头嘅蕃茄将Pizza外表入边
夹住mushroom cream sauce同菜
味道非常配合
唔食苹果批嘅我
一定要大赞佢嘅Apple crumble
唔会有太重嘅玉桂味
啲crumble脆脆好好食
好靓又好味
仲有红菜头汤+特浓蘑菇汤
同埋碟牛油果
食素都可以咁开心
真心值得推荐
6 浏览
0 赞好
0 留言
5 浏览
0 赞好
0 留言
2 浏览
0 赞好
0 留言
1 浏览
0 赞好
0 留言
6 浏览
0 赞好
0 留言
2 浏览
0 赞好
0 留言
3 浏览
0 赞好
0 留言
3 浏览
0 赞好
0 留言
4 浏览
0 赞好
0 留言
4 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
291
0
2020-09-24 227 浏览
难得同会食素嘅朋友食饭,一定会拣食素。疫情下唔去铜锣湾呢啲逼人地,拣苏豪都唔错。间餐厅几有趣,完全分开左两边。台距好好,呢个时势起码食得安心先。Vegan buffalo wings: 完全唔知点解叫wings, 叫韩式炸鸡啦。质感都似鸡,炸得唔错,个酱够惹味,最初见佢餐牌两只辣椒,都惊会好辣,但唔系好食辣嘅我都觉得ok.Tuna sushi roll: 非常大旧。响美国食啲寿司都无咁大旧。食系因为想试个鱼生。真系好似,个质感都似。但好可惜竟然系寿司饭完全唔得。个饭嘅质素系雪左两日嘅百佳寿司质素,乾夹硬。Watermelon steak: 因为好奇佢点将件西瓜变做steak 所以叫,个样其实似生牛肉多啲,质感其实唔似牛扒嘅,但佢真系有肉韧韧哋嘅质感。主要其实系靠个醋去调味。整体觉得怪怪地,但都食晒。Sangria: 叫一渣抵饮。都整得几好味。生果量都ok 啦。服务都ok. 个waitress 好後生. 暑期工咁样. 但佢连sangria 都叫唔出. 攞过黎仲问返我哋点叫。喂~暑期工都认真啲吖!边有餐厅员工会连自己餐牌啲字都唔识读架?!总结:食物质素不过不失。冇叫个sushi 会好好多。
更多
难得同会食素嘅朋友食饭,一定会拣食素。疫情下唔去铜锣湾呢啲逼人地,拣苏豪都唔错。


间餐厅几有趣,完全分开左两边。台距好好,呢个时势起码食得安心先。


Vegan buffalo wings: 完全唔知点解叫wings, 叫韩式炸鸡啦。质感都似鸡,炸得唔错,个酱够惹味,最初见佢餐牌两只辣椒,都惊会好辣,但唔系好食辣嘅我都觉得ok.


Tuna sushi roll: 非常大旧。响美国食啲寿司都无咁大旧。食系因为想试个鱼生。真系好似,个质感都似。但好可惜竟然系寿司饭完全唔得。个饭嘅质素系雪左两日嘅百佳寿司质素,乾夹硬。


Watermelon steak: 因为好奇佢点将件西瓜变做steak 所以叫,个样其实似生牛肉多啲,质感其实唔似牛扒嘅,但佢真系有肉韧韧哋嘅质感。主要其实系靠个醋去调味。整体觉得怪怪地,但都食晒。


Sangria: 叫一渣抵饮。都整得几好味。生果量都ok 啦。


服务都ok. 个waitress 好後生. 暑期工咁样. 但佢连sangria 都叫唔出. 攞过黎仲问返我哋点叫。喂~暑期工都认真啲吖!边有餐厅员工会连自己餐牌啲字都唔识读架?!


总结:食物质素不过不失。冇叫个sushi 会好好多。

Vegan Buffalo  Wings
1 浏览
0 赞好
0 留言
Tuna  Sushi  Roll
4 浏览
0 赞好
0 留言
Watermelon  steak
5 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
Vegan Buffalo  Wings
Watermelon  steak
等级1
3
0
朋友一心想支持vegan理念,所以拣咗呢间餐厅庆祝生日。真系无谂过,好嘅理念,带来一餐咁麻烦受气嘅饭。事前已经fb沟通过蛋糕嘅问题,餐厅表示有三个选择: 1)响佢哋度订个外表极平凡$840蚊嘅士多啤梨蛋糕; 2)就响佢哋合作蛋糕铺订; 3)自备加切饼费$100同只准带vegan蛋糕。由於佢合作开嘅蛋糕铺嗰段期间唔营业,我哋就决定用方法(3),仲特登去咗间连锁BYO蛋糕整佢唯一嘅vegan蛋糕。点知原来唔拣佢个八旧水但相貌平凡嘅蛋糕就系原罪......庆祝当日带住蛋糕去到餐厅,已经见到入座咗嘅朋友同星星纹身女店员沟通紧。再了解吓,原来女店员话唔可以响佢度切自备vegan蛋糕,就算我哋攞出fb文字对话证明当时餐厅客服表示方法(3)自备俾切饼费ok,再展示连锁BYO蛋糕单据同网站,证明唔系我就咁话系vegan蛋糕,星星纹身女店员都系坚持唔可以切蛋糕。原因系佢证明唔到你真系vegan, 佢地餐厅嘅食具唔可以掂到外来非vegan食物。咁你方法(2)合作铺头又其实无做,原来方法(3)你又唔会俾,只可以方法(1)食你自家个八旧水但相貌平凡嘅蛋糕,你唔一早我哋fb了解你就讲?我哋唔会特登自己去整个靓靓
更多
朋友一心想支持vegan理念,所以拣咗呢间餐厅庆祝生日。真系无谂过,好嘅理念,带来一餐咁麻烦受气嘅饭。

事前已经fb沟通过蛋糕嘅问题,餐厅表示有三个选择: 1)响佢哋度订个外表极平凡$840蚊嘅士多啤梨蛋糕; 2)就响佢哋合作蛋糕铺订; 3)自备加切饼费$100同只准带vegan蛋糕。由於佢合作开嘅蛋糕铺嗰段期间唔营业,我哋就决定用方法(3),仲特登去咗间连锁BYO蛋糕整佢唯一嘅vegan蛋糕。点知原来唔拣佢个八旧水但相貌平凡嘅蛋糕就系原罪......

庆祝当日带住蛋糕去到餐厅,已经见到入座咗嘅朋友同星星纹身女店员沟通紧。再了解吓,原来女店员话唔可以响佢度切自备vegan蛋糕,就算我哋攞出fb文字对话证明当时餐厅客服表示方法(3)自备俾切饼费ok,再展示连锁BYO蛋糕单据同网站,证明唔系我就咁话系vegan蛋糕,星星纹身女店员都系坚持唔可以切蛋糕。原因系佢证明唔到你真系vegan, 佢地餐厅嘅食具唔可以掂到外来非vegan食物。咁你方法(2)合作铺头又其实无做,原来方法(3)你又唔会俾,只可以方法(1)食你自家个八旧水但相貌平凡嘅蛋糕,你唔一早我哋fb了解你就讲?我哋唔会特登自己去整个靓靓vegan蛋糕啦。

沟通紧嘅途中,由於星星纹身女店员不断话佢话唔到事,系公司规矩,我哋提议同经理沟通,佢就话经理今日无返(睇返openrice劣评先知呢招佢之前用过,好评有得请人食嚟写,劣评真系不得不信)。佢再讲佢明生日大晒,试过有客用粗口闹佢,佢都好无奈,而我哋当时系好声好气沟通从来都无话生日大晒,只系同你哋事先问咗ok你而家话唔得大家先理解吓,你用个粗口小你嘅前人例子讲你好无奈,我哋何尝唔系仲无奈。女店员再表示佢都系打份工,平日食饭都要响後楼梯食,我哋真系成头问号,我哋本身都系想俾钱食餐vegan饭,你收钱响後楼梯食同无返嘅经理或者阿甘薯叶集团反映会直接啲。佢又话佢哋餐厅系新开,运作系有混乱先会同fb客服有出入,但事後发现原来都开咗成两年
,讲大话讲到咁自然,唔翻查都无谂到。

最後,当然都系唔话得事返工最委屈系佢嘅星星纹身女店员话唔切得蛋糕。最後,都叫咗几样嘢食,讲真系好味嘅,但真系无晒心机食,以後都唔会想食。生日就真系唔好去啦劝大家,普通食你谂谂。

我自己唔系食开vegan嘅人,睇返佢老板王世豪话自己做vegan生意系想推广素食俾大众,今次食vegan真系印象深刻啦,但完全唔会再了解再食,听到都觉好麻烦,多得呢间pop vegan。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
用餐时段
午餐
等级4
402
0
2020-07-22 514 浏览
原本请人食生日饭想食buffet 但呢期情况咁严峻🤔自助餐又book唔到😒食下fine fine哋嘅素食都唔错☺好欣赏佢比较少用仿肉制品🍖而且似乎比我数年前帮衬进步咗先系份量方面啲嘢食大碟咗好多🥪🥪🥪连员工都有善好多笑容多咗好多😚**素冬阴功汤**味道较酸辣味少🌶但材料新鲜丰富有西兰花🥦、粟米仔🌽、番茄仔🍅芽菜、豆卜等颜色鲜艳赏心悦目**素带子**系人都知其实系菇扮带子但个菇好多汁亦煎得好香下面类似他他嘅杂菜🥦🥬充满香料味粟米亦好有嚼劲🌽**素吞拿鱼沙律**我朋友唔食开素就觉得块鱼有啲怪在我我反而ok淡淡嘅烟燻味俾到我smoked salmon嘅感觉沙律中都用上咗牛油果同橙🥑🍊几fresh几有层次**松露意粉**好豪呀😍😍😍面头真系一块块松露咁刨落去意粉好creamy个汁浓度适中嘅唔太杰又唔会水汪汪
更多

原本请人食生日饭想食buffet
但呢期情况咁严峻🤔
自助餐又book唔到😒
食下fine fine哋嘅素食都唔错☺

好欣赏佢比较少用仿肉制品🍖
而且似乎比我数年前帮衬进步咗

先系份量方面
啲嘢食大碟咗好多🥪🥪🥪
连员工都有善好多
笑容多咗好多😚

27 浏览
0 赞好
0 留言


**素冬阴功汤**
味道较酸
辣味少🌶
但材料新鲜丰富
有西兰花🥦、粟米仔🌽、番茄仔🍅
芽菜、豆卜等
颜色鲜艳
赏心悦目

18 浏览
0 赞好
0 留言


**素带子**
系人都知其实系菇扮带子
但个菇好多汁
亦煎得好香
下面类似他他嘅杂菜🥦🥬
充满香料味
粟米亦好有嚼劲🌽

19 浏览
0 赞好
0 留言


**素吞拿鱼沙律**
我朋友唔食开素就觉得块鱼有啲怪
在我我反而ok
淡淡嘅烟燻味
俾到我smoked salmon
嘅感觉
沙律中都用上咗牛油果同橙
🥑🍊
几fresh
几有层次

19 浏览
0 赞好
0 留言


**松露意粉**

好豪呀😍😍😍
面头真系一块块松露咁刨落去
意粉好creamy
个汁浓度适中
嘅唔太杰
又唔会水汪汪


23 浏览
0 赞好
0 留言
15 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级1
1
0
2020-07-02 530 浏览
黄店 因为屋企人食左好多年素💁🏻‍♀️所以父新节去Pop vegan 🥗呢间几推介比大家🥰比到唔同食素嘅体验. 味道好丰富,一定满足到大家~ 味道唔同睇落去expect 嘅味道🤣去到一定要叫Four Season Pizza !可以食到四种味道嘅Pizza💕南瓜味好正!第一次去过汉堡唔系太好食,连服务员都觉得其实唔系太好,经过左改良之後今次好食咗好多,转左另一个牌子嘅素扒~真系差好远!而且味道真系好突出,同平时食嘅素差好远!!味道:4/5服务:4.5/5价钱:4/5环境:4.5/5
更多
黄店 [POP VEGAN]
因为屋企人食左好多年素💁🏻‍♀️所以父新节去Pop vegan 🥗呢间几推介比大家🥰比到唔同食素嘅体验. 味道好丰富,一定满足到大家~ 味道唔同睇落去expect 嘅味道🤣去到一定要叫Four Season Pizza !可以食到四种味道嘅Pizza💕南瓜味好正!
第一次去过汉堡唔系太好食,连服务员都觉得其实唔系太好,经过左改良之後今次好食咗好多,转左另一个牌子嘅素扒~真系差好远!而且味道真系好突出,同平时食嘅素差好远!!
味道:4/5
服务:4.5/5
价钱:4/5
环境:4.5/5
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-06-23
用餐途径
堂食
人均消费
$150 (晚餐)
庆祝纪念
父亲节
推介美食
  • Four Seasons Pizza
  • Impossible Burger
等级1
4
0
2020-06-14 813 浏览
This is my 2nd time to visit Pop Vegan. We made a reservation. So happy to see full house on Saturday night! Central is back! Last time I was amazed by the buffalo wings. So I had ordered it again for appetizer. We ordered the deep fried tofu as well. Buffalo Wings Salt and Pepper deep fried Tofu I had African chicken last time. It’s pretty good but I found the coconut milk was a bit over powered the taste of the chicken. This time we ordered Wellington Beyond Beef Burger, and truffle mushroom s
更多
This is my 2nd time to visit Pop Vegan. We made a reservation. So happy to see full house on Saturday night! Central is back!

Last time I was amazed by the buffalo wings. So I had ordered it again for appetizer. We ordered the deep fried tofu as well.

Buffalo  Wings
51 浏览
0 赞好
0 留言

Buffalo Wings

48 浏览
0 赞好
0 留言

Salt and Pepper deep fried Tofu


I had African chicken last time. It’s pretty good but I found the coconut milk was a bit over powered the taste of the chicken.

This time we ordered Wellington Beyond Beef Burger, and truffle mushroom spaghetti.

As usual, beef wellington was amazing. I really like the sauce of the pasta. But the pasta was a bit overcooked. It’d be perfect if it’s Al dente.

51 浏览
0 赞好
0 留言

Wellington Beyond Beef Burger


37 浏览
0 赞好
0 留言

Truffle Mushroom Spaghetti


No room for desserts this time. But I’d recommend strawberry cheesecake!
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-06-13
用餐途径
堂食
人均消费
$300 (晚餐)
推介美食
Buffalo  Wings
等级3
61
0
2020-03-30 1989 浏览
𝗩𝗲𝗴𝗮𝗻 𝗵𝗼𝗶 𝗻𝗮𝗻 𝗰𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 $138vegan gluten chicken seasoned with lemongrass and ginger, served with bak choi ricei've seen a lot of vegans posting this and since it's their signature, i thought i must order this. it turns out quite oily, since the rice is first fried then cooked with a bit of coconut milk and bak choi bits. so in my opinion, it's actually not that healthy. also, the vegan gluten chicken tastes tofu-ish, so i'm not sure if i like it or not.6.5/10.𝗩𝗲𝗴𝗮𝗻 𝗽𝘂𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗽𝗼𝗿𝗸 𝗯𝘂𝗿𝗴𝗲𝗿 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗰𝗼𝗹𝗲𝘀𝗹𝗮
更多
𝗩𝗲𝗴𝗮𝗻 𝗵𝗼𝗶 𝗻𝗮𝗻 𝗰𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 $138
vegan gluten chicken seasoned with lemongrass and ginger, served with bak choi rice

i've seen a lot of vegans posting this and since it's their signature, i thought i must order this. it turns out quite oily, since the rice is first fried then cooked with a bit of coconut milk and bak choi bits. so in my opinion, it's actually not that healthy. also, the vegan gluten chicken tastes tofu-ish, so i'm not sure if i like it or not.

6.5/10
.

𝗩𝗲𝗴𝗮𝗻 𝗽𝘂𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗽𝗼𝗿𝗸 𝗯𝘂𝗿𝗴𝗲𝗿 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗰𝗼𝗹𝗲𝘀𝗹𝗮𝘄 $168

pull pork are actually sauced mushrooms, and there are fries and fresh greens as sides. i like the size of the charcoal bun which isn't too thick, so that i can taste everything at one bite. to me, it's way better than the vegan hoi nan chicken.

7.5/10
.

𝗩𝗲𝗴𝗮𝗻 𝗳𝗶𝘀𝗵 𝗮𝗻𝗱 𝗰𝗵𝗶𝗽𝘀 $158
deep fried banana blossom, chips with green peas and mint puree

generous portion but it's really too full for 3 to try 3 dishes. the chips and fries filled our stomaches with oil and my mom, dad and i felt really full afterwards. so i suggest 3 to order 2 dishes and so on if there's fries. the vegan fish has a queer texture (tofu, likewise) so i guess for vegans, they're a good swap but i really think that it's too oily for me. (sorry!! got no decent pics for this one but there will be extra shots on @sharemyphotos xd)

6.5/10
.
💰$543

𝗟𝘂𝗻𝗰𝗵 𝘀𝗲𝘁 𝗺𝗲𝗻𝘂 $𝟭𝟴𝟴 [ daily soup - carrot fennel soup // 𝘃𝗲𝗴𝗮𝗻 𝗳𝗶𝘀𝗵 𝗮𝗻𝗱 𝗰𝗵𝗶𝗽𝘀 // coffee ]
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
34
0
某日喺中环又好想食素,就系和你eat 搵吓餐厅啦🤩 原来中环得两间黄嘅素菜🤦🏻‍♀ 食素嘅人就得好少选择🥺 希望未来会有更多素食加入黄色经济圈喇💪🏻 讲返间餐厅先,位置喺座大厦嘅一楼,出入都要禁密码/用对讲机,会确认咗你有booking先俾入,私隐度几高啊😙 上到去环境好有feel🤣 因为手工嘢,价钱都唔算平,大家啲纪念日都可以拣嚟呢度食,有气氛啊😝—————————————————🥘Pan-Fried Vegan Scallop $118呢个系前菜嚟,由於我自己系超锺意食带子,所以都带住好高期望去食呢味伪带子😍 想讲虽然系用菇整,但系食落去好似带子咁爽口😜 同埋嗰个甜粟饼!!! 啲Salsa酱食系出奇地清新同开胃😍 加上芫茜味劲重,令成道菜嘅健康感又提升不少🤣-🍄Portobello Mushroom $168主菜嚟啦😍 我真系估唔到平平无奇嘅大啡菇都可以整到咁出色🤩 佢系用咗Caprese salad 嘅做法,菇上面加咗罗勒叶、番茄仔同mozzarella一齐食,大大减低煎大啡菇时嘅油腻,好聪明👍🏻 另外,将一个椰菜同红萝卜压成溶再加埋奶油去焗然後做伴菜系好惊喜🤣 creamy得嚟
更多
某日喺中环又好想食素,就系和你eat 搵吓餐厅啦🤩 原来中环得两间黄嘅素菜🤦🏻‍♀ 食素嘅人就得好少选择🥺 希望未来会有更多素食加入黄色经济圈喇💪🏻 讲返间餐厅先,位置喺座大厦嘅一楼,出入都要禁密码/用对讲机,会确认咗你有booking先俾入,私隐度几高啊😙 上到去环境好有feel🤣 因为手工嘢,价钱都唔算平,大家啲纪念日都可以拣嚟呢度食,有气氛啊😝
—————————————————
🥘Pan-Fried Vegan Scallop $118
呢个系前菜嚟,由於我自己系超锺意食带子,所以都带住好高期望去食呢味伪带子😍 想讲虽然系用菇整,但系食落去好似带子咁爽口😜 同埋嗰个甜粟饼!!! 啲Salsa酱食系出奇地清新同开胃😍 加上芫茜味劲重,令成道菜嘅健康感又提升不少🤣
-
🍄Portobello Mushroom $168
主菜嚟啦😍 我真系估唔到平平无奇嘅大啡菇都可以整到咁出色🤩 佢系用咗Caprese salad 嘅做法,菇上面加咗罗勒叶、番茄仔同mozzarella一齐食,大大减低煎大啡菇时嘅油腻,好聪明👍🏻 另外,将一个椰菜同红萝卜压成溶再加埋奶油去焗然後做伴菜系好惊喜🤣 creamy得嚟又有少少咬口🤓 仲要唔会好似薯蓉咁腻,可以食多啲~正呀☺
-
🍝Teriyaki Soba Noddle $148
平时好少食荞麦面,不过知道多数荞麦面都会系凉面嘅食法😙 今次都唔例外,系用大板烧汁去捞😍 配料系有南瓜、西兰花、豆腐等等,每样嘢都系有特别处理过;例如豆腐同南瓜都系煎过,虽然系煎但完全食唔到多油嘅感觉🤩 加埋啲芝麻同大量脆紫菜捞埋啲汁咁食,回味无穷🤪—————————————————
💰设加一服务费
🕰星期一至日 12:00 - 23:00
🔄Encore 指数 9.5/10 (扣咗0.5分系食肉兽嘅我食呢一餐真系唔平同唔够饱罗🤣)
168 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-01-12
用餐途径
堂食
等级3
70
0
2020-02-08 1532 浏览
POP Vegan时不时都会update下个menu,每次去食都会有惊喜。今次去食就见到有素鹅肝同watermelon steak,两样都好得意。众所皆知鹅肝既生产过程好残忍,啲鹅会被灌食黎谷大个肝,所以有素食option真系对鹅既一大喜讯。不过今次比watermelon steak吸引左,下次先食素鹅肝啦。之前上网见过人拎个西瓜去grill,整完出黎个样同块五成熟既牛扒一模一样,睇完之後劲想试,估唔到喺香港都有机会食到。上菜果阵见到个卖相真系好似牛肉,食落去个口感系有少少un un地,同平时食既西瓜又唔系好同,素食果然系充满惊喜。点依个既时候店员特别提醒个份量唔算多,所以大家当系一个小食就ok。海南鸡饭个鸡就冇乜大惊喜,反而系个饭好食到停唔到口!啲米唔会太乾又唔太湿,啱啱好,食果阵香气四溢,如果有得净叫个饭就好,一个人食两三碗都冇问题。Carbonara好creamy,个sauce好杰身,但因为佢冇用cream同蛋整,食落去唔会太有罪恶感。配料有啲菇同素肉,不过我觉得如果落多啲菇代替埋啲素肉会更好。最近因为疫症蔓延,大家都少左出街食饭,好担心啲餐厅会做唔住引发结业潮。素食餐厅已经唔多
更多
POP Vegan时不时都会update下个menu,每次去食都会有惊喜。今次去食就见到有素鹅肝同watermelon steak,两样都好得意。众所皆知鹅肝既生产过程好残忍,啲鹅会被灌食黎谷大个肝,所以有素食option真系对鹅既一大喜讯。不过今次比watermelon steak吸引左,下次先食素鹅肝啦。

之前上网见过人拎个西瓜去grill,整完出黎个样同块五成熟既牛扒一模一样,睇完之後劲想试,估唔到喺香港都有机会食到。上菜果阵见到个卖相真系好似牛肉,食落去个口感系有少少un un地,同平时食既西瓜又唔系好同,素食果然系充满惊喜。点依个既时候店员特别提醒个份量唔算多,所以大家当系一个小食就ok。
Seared  Watermelon  Steak
$118
62 浏览
0 赞好
0 留言

海南鸡饭个鸡就冇乜大惊喜,反而系个饭好食到停唔到口!啲米唔会太乾又唔太湿,啱啱好,食果阵香气四溢,如果有得净叫个饭就好,一个人食两三碗都冇问题。
Vegan  Hoi  Nam  Chicken
$138
52 浏览
0 赞好
0 留言

Carbonara好creamy,个sauce好杰身,但因为佢冇用cream同蛋整,食落去唔会太有罪恶感。配料有啲菇同素肉,不过我觉得如果落多啲菇代替埋啲素肉会更好。
Spaghetti  Carbonara 
$138
37 浏览
0 赞好
0 留言

最近因为疫症蔓延,大家都少左出街食饭,好担心啲餐厅会做唔住引发结业潮。素食餐厅已经唔多,如果大家咁啱经过,不妨多啲帮衬支持下,等好既餐厅可以渡过依个难关。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级2
26
0
2020-01-07 1498 浏览
I have heard about great ratings about pop vegan a few times from my friend at yoga already. One night after yoga my friend and I decided to try it out. We love how spacious the place is. You definitely have your own personal space while dining in. The decorations are nice too. There is also a little grocery session where you may consume vegan food. We ordered the sushi roll and the hainan chicken that night. The sushi roll is excellent. Their dishes are actually in big portion and they are very
更多
I have heard about great ratings about pop vegan a few times from my friend at yoga already. One night after yoga my friend and I decided to try it out. We love how spacious the place is. You definitely have your own personal space while dining in. The decorations are nice too. There is also a little grocery session where you may consume vegan food.
We ordered the sushi roll and the hainan chicken that night. The sushi roll is excellent. Their dishes are actually in big portion and they are very filling. Staff are super helpful too. I will be back!
59 浏览
0 赞好
0 留言
40 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-12-28
用餐途径
堂食
人均消费
$200 (晚餐)