2021-02-27
最近見到呢間峇里堂人氣幾高,呢日咁啱出尖沙咀就一於食呢間,日本野、西餐、cafe就去得多,印尼野人生食左幾多次🤔5隻手指都數得晒🙈聽講餐廳有40幾年歷史,最近搬左舖位,重新裝修。入到餐廳有種好舒服的感覺,用木既枱櫈,好似cafe咁,完全唔似食印尼野🤣🔸印尼沙爹炒豬肉飯🐷沙爹汁甜甜地,加上豬肉絲炒得好香,味道好好。加$8轉左金貝飯,姐係黃薑飯,粒粒分明,帶點椰汁、香茅、斑蘭味,香料味又唔算好重。飯既份量都多,我哋兩個人share啱啱好。🔸峇里式豬汁比高🥯上茶時,服務員已經將包一分為二,好貼心。Bagel本身唔會太乾和硬,好有嚼頭,加上內有大量豬肉絲並且好多肉汁好Juicy,食起上嚟唔會好乾,值得加分。唯一有樣麻煩是沒有手套提供,因此食完滿手醬汁要即時洗手呀😛🔸峇里堂珍多公雞冰配海鹽雪糕🍦椰奶味好重,有斑蘭粉條、大樹菠蘿粒、紅豆粒,加埋啲冰食好有口感。海鹽雪糕都重奶味,鹹鹹地幾好食😝🔸印度天堂茶☕️見到個名咁特別,所以叫黎試下🤣上茶時,分開杯同茶壺,服務員細心提示先浸泡一陣再飲會更好味。我大約浸了5分鐘再飲。茶色上同普通黑茶一樣但帶有桃的香味,幾清新。最重要無咖啡因,即使晚上飲都唔怕失眠。🔸
🔸印尼沙爹炒豬肉飯🐷
🔸峇里式豬汁比高🥯
🔸峇里堂珍多公雞冰配海鹽雪糕🍦
🔸印度天堂茶☕️
🔸鮮檸氣泡咖啡
似係用咗青檸梳打加expresso ,有氣既咖啡,都幾特別!