2019-06-08
去開厚福街揾食都知,咩餐都有,唯獨缺中餐! 最近因為有外國朋友嚟到住尖沙咀,揾食去到厚福街先發現原來開左間中餐廳,晚餐時間又唔駛等位,就梗係要同朋友食返餐香港既中菜!呢度環境唔錯,非常開揚,電梯一打開就見到晒!坐位算多,入面有間私隱度高既大檯房間,仲有一排窗口位,都坐得幾舒服!食物方面就主打海鮮為主,仲有d小炒,小食咁,貴精唔貴多!海鮮價錢都ok, 魚蝦蟹都有的揀!呢度有個魚缸,見佢哋都係即叫即劏,喺個魚缸度撈出嚟送入廚房,條條斑都跳跳扎幾新鮮!落完單之後,小食好快送到嚟!先有酸酸甜甜帶點甘味既冰鎮話梅涼瓜,非常開胃仲有我最鍾意既脆皮鮮燒腩仔併 無骨貴妃雞 脆皮卜卜脆,無骨貴妃雞都幾嫩滑!經理推介既乳鴿,賣相唔錯,外皮香脆,肉質都幾嫩!主菜緊接一個跟一個,今次到拔絲咕嚕肉,賣相都唔錯,大大舊既菠蘿,爽甜又多汁,同酸酸甜甜咕嚕肉都令人開胃! 再嚟有黑松露帶子炒滑蛋,香噴噴既黑松露香,配上蛋香,香味十分吸引,仲有嫩滑既帶子肉,餸飯一流!主菜一個接一個,招牌菜星洲醬蝦球配薄餅出場! 辣得嚟帶點甜味既醬汁,配上薄餅嚟食,真係好有星加坡既風味。大大隻大蝦,啖啖肉鮮味十足!最後既主菜脆米魚湯海
食物方面就主打海鮮為主,仲有d小炒,小食咁,貴精唔貴多!
海鮮價錢都ok, 魚蝦蟹都有的揀!
經理推介既乳鴿,賣相唔錯,外皮香脆,肉質都幾嫩!
最後既主菜脆米魚湯海星斑終於出場,大條既海星斑,起晒肉,擺到靚靚上檯,鋪上黃金香脆的米通,賣相吸引!香脆既米通加入魚湯,配上嫩滑既斑腩就可以成為一碗鮮甜既魚米粥!
起左既骨煮成香甜既魚湯,唔整魚米粥,就咁飲都唔錯!