2020-07-13
疫情至今已經六個月,仲有零星本地個案, 令到人都癲 ,被困係香港,真係好想去旅行, 尤其掛住泰國同日本唯有瘋狂食泰菜同埋日本菜解鄉愁。買完護膚品出血後,就去咗位於厚福街, 一間泰國有五十幾幾間分店嘅船皇。 兩個人叫咗兩碗 麵,另加一杯泰式奶茶(碗上)同埋三個串燒。老公叫了和牛湯麵,小辣,金邊粉;我點了船皇撈麵。傳統船皇蛋麵有牛腩,牛肉片及牛丸,配菜有莞茜,豆芽另加泰式香料, 撈麵味道更濃 適合鍾意食濃味的我,老公的金邊粉湯麵,沒有了牛肉片,牛丸,換了和牛, 少了傳統泰國嘅感覺,但更高級, 牛肉更鮮嫩。小食點咗牛舌 牛柳粒,魚餅串, 配以泰式燒烤醬, 即叫即燒所以要等耐少少, 但價錢十分實惠。 牛舌爽口, 牛柳粒鮮嫩juicy, 魚餅串好香 檸檬葉味道, 都係15至18蚊一串,好抵食。食完更加懷念去泰國旅行,希望疫情快啲過去, 每個人都可以回復返本來嘅生活。