2023-05-13
位於中環蘭貴坊嘅「椈」居酒屋,主打即叫即燒日式串燒,餐廳裝潢幾有和風感,坐係吧枱一邊望住師傅燒串燒一邊傾計好好feel。 ☺️煙三文魚沙律 🥗沙律份量幾多,蔬菜同車厘茄好新鮮,醬汁係用柚子醋加胡麻醬,酸酸地好開胃。 串燒燒牛舌: 牛舌幾厚身有咬口,食落有啲蒜香味,調味剛好。燒鰻魚: 燒到外層脆身,魚油好夠,加埋甜甜鰻魚汁,正。😌燒一夜干手羽: 呢個大推,雞翼醃得好入味,仲要燒到雞皮脆卜卜,雞油滿滿好香好味。👍👍燒豬頸肉: 燒到表面金黃帶點焦脆,食落有啲脂肪好香口,口感亦唔錯。😋 燒明太子配青瓜 燒過嘅明太子口感比較豐富,食落咸咸香香,配埋青瓜片一齊食又有份清新,呢個好啱送酒。 炸物拼盤拼盤有炸池魚、炸雞軟骨同炸芝士粒。炸雞骨幾大粒,而炸芝士好香濃,芝士味非常濃郁,3款我都鐘意。😆 海膽醬撈烏冬店員話呢個係新菜式,烏冬好煙韌,配料有洋蔥、菇類等,而海膽醬幾稠身,味道偏甜,幾有趣! 😛另外仲點咗支300ml小清酒,呢個size啱哂想小酌嘅我地,同埋餐廳個甜品海鹽雪糕最中餅都好好味呀。😋😋好滿足呀!
煙三文魚沙律 🥗
串燒
燒牛舌: 牛舌幾厚身有咬口,食落有啲蒜香味,調味剛好。
燒鰻魚: 燒到外層脆身,魚油好夠,加埋甜甜鰻魚汁,正。😌
燒明太子配青瓜
炸物拼盤