2022-07-29 115 浏览
今個7月第三次食印度野,不過今次就唔係去重慶大廈,而係去左一間位於尖沙咀行fine dinning style既Gaylord。一上到去有的神秘既感覺,裝修亦都充滿印度風情。餐廳分兩個區域,分別係室內同室外,而我今次就坐左係室內既窗口位,餐枱唔算大,但都算坐得舒服,眼見近牆位有啲私隱度高的既半開放式廂房,岩晒想傾密計既朋友。都係好似其他印度餐廳甘,坐低就送上一份歡迎小食,就係卜卜脆嘅胡椒脆片,應該係近期食過最好食既,唔會太鹹,點埋個薄荷醬非常開胃。 飲品:-芒果印度乳酪Mango Lassi 質感濃稠口感幼滑,一的渣都沒,味道以芒果為主,鍾意芒果嘅朋友一定要叫。前菜:-芒果乳酪脆米球(Mango Dahi Poori)一個幾傳統既印度小食,外層酥脆,入面有啲薯仔、芒果、香料,口感十分豐富,加埋酸酸甜甜 嘅芒果醬,一啖食晒超級滿足。主菜:-印式烤芝士味道正常,不過下次應該唔會叫-印度香料雞柳(Chicken Tikka) 原本諗住雞柳肉質可能會粗糙的,但食落口竟然係嫩滑juicy,十分惹味-香料免冶羊肉卷(Seekh Kebah) 好香印式香料味,而且今次呢個明顯有羊味,唔會卑香料蓋過晒
飲品:
-芒果印度乳酪Mango Lassi
前菜:
-芒果乳酪脆米球(Mango Dahi Poori)
主菜:
-印式烤芝士
味道正常,不過下次應該唔會叫
-印度香料雞柳(Chicken Tikka)
-香料免冶羊肉卷(Seekh Kebah)
好香印式香料味,而且今次呢個明顯有羊味,唔會卑香料蓋過晒。入口肥瘦相間,有肉汁唔會太乾,再點的乳酪一齊食,又係將件事昇華左,乳酪嘅creamy奶香加上香料羊肉既惹味, 可謂相得益彰。
-牛油烤雞(Butter Chicken)
應該係呢個月食過最好食既版本,用三個字形容,就係香、濃、滑,烤雞肉吸收晒香料嘅味道,撈飯或者掂naan都無得輸。
-芝士菠菜(Palak Paneer)
食印度嘢一定 要點,有菠菜既獨特香味味再加上cottage cheese, 芝士喺口入越咀嚼越香,同樣撈飯或者掂naan都係無得輸。 不過略嫌唔夠濃。
主食:
-黑松露烤餅(Truffle Cheese Naan)
一上台香氣十足,而且黑松露醬超多,中間係芝士,呢樣必點,十分。
番紅花黃飯 (Saffron Pullao)
撈汁一流,必叫,夠乾身,香料味夠出。
總結:3個人食,除返開436一個人,用OpenRice 訂枱有85折。環境舒適坐得舒服,btw今次食完印度野竟然沒肚痾😂
2022-07-28