2018-07-19
今時今日香港地出街食飯, 簡直係眼花撩亂,食盡不少港式嘅外國菜,今次去尖沙咀呢一間素食印度餐廳,帶比我唔少新鮮感,原因「地道」兩字。餐廳嘅裝修普普通通,入到去大多顧客以印度人為主,甚少本地人。而佢哋嘅食物亦都冇遷就香港人, 加入港式菜系。個一日我同我屋企人就叫咗下列嘅菜式,感覺都相當唔錯。雜菜千層煎餅 $75試幻想一下一個咖喱意大利粉,但係所有嘅麵條都係薄餅切絲,配搭上黎嘅口感同味道對於我黎講好新穎,放左落咖喱汁嘅薄餅絲,好有咬感,加上咖喱,每一口都有好刺激嘅感覺,加埋可以點埋啲自制乳酪一齊食,係一度幾開胃嘅前菜。特製薩拉維亞套餐 $90酸辣湯、辣豆、配菜、印度香料、雜菜扁豆醬、特色印度酸咖喱、乳酪、牛油奶、特製鷹嘴豆酸奶、印度煎薄餅、酸瓜同埋甜品。可以話係印度菜嘅大雜燴,一個菜式比你試曬咁多款唔同嘅口味,滿足你不同願望,而入邊嘅款式眼花撩亂,其實我分唔清,但係入邊包括哂甜酸辣,每逢食完一款轉第二款嘅時候, 都帶比味覺唔同嘅衝擊。佢哋啲飯其實係冷飯黎,原因係預咗俾你用手食,雖然係冷飯但係好強米香,而且粒粒分明。旁遮普芝士雜菜咖喱 $75咖喱入邊嘅芝士粒,口感厚實,好唔好食見仁見智,對我
雜菜千層煎餅 $75
特製薩拉維亞套餐 $90
旁遮普芝士雜菜咖喱 $75
印度奶茶
對於我呢個奶茶控黎講,每日一奶茶是常識吧,睇落同港式奶茶冇乜分別,但係未飲之前已經聞到一陣陣班蘭香,飲落箇中香味,從來都未試過,唔洗落糖都容易入口,所以強烈推薦!
呢一餐飯可以話係一個體驗,餐廳嘅印度菜式,俾我體驗到印度地道嘅飲食文化,當然我嗰日都唔係用手食。所以鍾意嘗試新事物嘅人應該試吓呢一間餐廳,會有新嘅驚喜!