CHUTNEY

2024-02-05 15 浏览
有個朋友推介過呢間印度餐廳,話如果想試正宗印度美食,黎呢間就岩咁岩呢日係附近就上黎試下,結果真係有唔少驚喜。一入店內就俾店內裝潢氣派所吸引,入到去好似印度宮殿,金碧輝煌,好有心思。另外,坐低之後,店員都好nice,介紹下本日有咩set lunch 推介,同埋已經捧上餐前小食餐前小食係脆片,共配上三種唔同味醬汁,每個醬汁都各具特色,食落,會令到個人有開胃感覺而我地就點左兩個lunch set,另外加多兩杯野飲。前菜 - Tandoori octopus係成條八爪魚鬚上,好大條望落似係碳烤左成條八爪魚鬚以為食落會好韌,但估唔到個肉質可以咁冧同軟滑但同時保持到個外層香脆,亦都保持到鮮味再配埋個醬汁一齊食好滋味前菜 – Chicken Tikka Salad個沙律雞肉份量唔少,加埋沙律菜,賣相好吸引,望落好七彩繽紛,食落更加開胃主菜 – Achari Beef Short beef Rib呢個慢煮牛不得了,食落好軟腍,同埋好入味,個醬汁無論係配Basmati Rice、或者係牛油簿餅,都係絕佳配搭主菜 – Old Delhi Butter Chicken雞肉同慢煮牛一樣,都煮到軟腍,咖哩味道好
咁岩呢日係附近就上黎試下,結果真係有唔少驚喜。
而我地就點左兩個lunch set,另外加多兩杯野飲。
前菜 - Tandoori octopus
係成條八爪魚鬚上,好大條
望落似係碳烤左成條八爪魚鬚
以為食落會好韌,但估唔到個肉質可以咁冧同軟滑
但同時保持到個外層香脆,亦都保持到鮮味
再配埋個醬汁一齊食好滋味
前菜 – Chicken Tikka Salad
主菜 – Old Delhi Butter Chicken
雞肉同慢煮牛一樣,都煮到軟腍,咖哩味道好濃,原來正宗印度咖哩都可以咁好食,另外,亦可以配搭Basmati Rice、或者係牛油簿餅,都係個句,又係唔錯配搭
甜品 – Pandan Cake
最後個甜品係用班蘭做,甜度唔會太甜,岩岩好,而個Cake好鬆軟,一食愛上
另外,我飲個杯飲品係Lassi – Mango ,係印度傳統乳酪飲品,好好飲,極力推介。
2024-01-18
午餐