2020-01-17
今日朋友突然話想食串燒,小妹即刻上網找找,找到這間印尼餐廳~班蘭葉印度美食。這間餐廳雖然地方細細,唔太起眼,但每位店員招呼都很細心及殷勤,點菜時,他們都會講解每款菜式的特點。打開Menu,串燒就當然唔少得啦,今次點左牛羊雞之外,店員還介紹左我地試下,其他店舖比較少見嘅白鱔串燒,果然又滑又彈牙!而且全部串燒都醃得好入味,根本唔洗加沙嗲醬都已經好好味!燒牛仔燒得好好,一點都不韌,加上醬汁更加野味。除此之外,店員還推介了「炸雞班蘭塔尖飯」和「黃薑原條炸魚 配 花膠湯粉皮」,兩款主菜都好好味,塔尖飯除了班蘭味外,還有陣陣清香嘅椰汁味!花膠湯也特別出色,濃濃嘅花膠湯底加上滑滑粉皮,店員真係無介紹錯。最後,我們還點了兩杯芒果沙冰和咖啡沙冰,飲完後真係涼透入心,熱氣全消!食完這頓飯後,覺得這店雖然店舖細細,但店員真的很用心,每款餸菜都很有水準,值得支持這小店!