2016-03-02 1305 浏览
喺湾仔返工,已经黎过passion唔知几多次嘅我,终于我的起心肝写下食评。不过今次唔会写甜品,因为今日冇食如果lunch想饮杯好嘅咖啡,又唔想食太多嘢,通常我会黎passion, 食个沙津加杯latte 或者 cappuccino, 大概消费系100蚊,抵唔抵,见仁见智啦。当你想食沙津又想要好多唔同款嘅时候,呢个系唔错嘅选择。但weekday要黎,最好12.15pm前到,如果唔系9成冇位,间餐厅只可以容纳大概30人。二人枱印象中得3,4张。沙津有分大细portion,本人嘅食量系一定要大,大嘅可以拣4款,细嘅只可以拣3款。呢度嘅沙津算系比较饱肚,有薯仔,蝴蝶粉,蔬菜,红菜头等等,成日食都唔会厌,因为材料够新鲜,你会食到每样蔬菜都好爽口,酱汁调得非常适中,唔会偏酸偏咸,至少自己感觉很健康至于咖啡,唔使讲都知质素好高,话哂系法国人开,唔止咖啡豆靓,每一次拉花仲落足心机,喺工作压力大嘅时候黎叹返杯咖啡,见到个拉花,连条气都顺埋😃不过精髓可能系随咖啡附送嘅饼干,超好吃,我嘅习惯系会yum一yum咖啡泡再放入口,会有意想不到嘅效果。湾仔嘅茶记,差唔多都要6,70蚊左右,如果比多30蚊有咁嘅食物质

至于咖啡,唔使讲都知质素好高,话哂系法国人开,唔止咖啡豆靓,每一次拉花仲落足心机,喺工作压力大嘅时候黎叹返杯咖啡,见到个拉花,连条气都顺埋😃不过精髓可能系随咖啡附送嘅饼干,超好吃,我嘅习惯系会yum一yum咖啡泡再放入口,会有意想不到嘅效果。湾仔嘅茶记,差唔多都要6,70蚊左右,如果比多30蚊有咁嘅食物质素,一星期一次都唔系好过份,又可以当清下肠胃,再豪d,就食多件甜品,大概50蚊,但每款都会令你有惊喜,唔会比高级西餐厅逊色。黎紧隔离利东街会有间大嘅分店开张,见到仲装修紧,但就唔知会close左呢间搬过去定系再多一间分店,下次写甜品时再update下。
2016-02-29