去唔到日本,去食日本高級料理餐廳當去咗旅行!朋友提議食omakase,上網搵咗呢間友樂鮨,地點就係位於美孚新邨,咁就唔使特登出港島同人迫啦!環境座位寬闊,裝修木系,都幾有feel~好彩一早book定左sushi bar,個feel正好多!!lunch set - 午餐廚師發板 $550 ,朋友叫咗壽司10貫$298,因為佢想要多sushi,由廚師發板最新鮮嘅壽司就最好不過啦!午餐廚師發板前菜: 胡麻醬沙律 & 菠菜蟹柳絲前菜 & 蟹籽龍蝦沙律,種類豐富,小清新開胃菜~啖啖龍蝦肉配上蟹籽和沙律醬,食落都幾有口感。茶碗蒸,個蛋本身都蒸得好滑,有薄薄地嘅嗚門卷、冬菇,勝在細細份,可以留肚食刺身同埋廚師發板嘅壽司!-刺身-《日右口魚薄切》清新,味道比較清淡鮮味,可以點上酸汁。漬物:酸甜薑、牛蒡、醃蘿蔔,整體好好食,好開胃。《日本產象拔蚌》加入柚子皮和青檸汁,感覺清新。《吞拿魚》色澤紅潤,食落去好好肥美,口感豐腴。-壽司七貫-主要係先淡味再到濃味,慢慢帶出刺身嘅魚香《北海道牡丹蝦》特別在於師傅將蝦頭膏同埋蝦籽掘了出來跟蝦身一起食,牡丹蝦香甜爽彈,鮮味而且濃郁的蝦膏帶來一股後勁。《金目鯛》辣蘿蔔蓉

午餐廚師發板

-刺身-
《日本產象拔蚌》加入柚子皮和青檸汁,感覺清新。
《吞拿魚》色澤紅潤,食落去好好肥美,口感豐腴。

-壽司七貫-
主要係先淡味再到濃味,慢慢帶出刺身嘅魚香

《金目鯛》辣蘿蔔蓉+岩蔥 呢個配搭味道好濃郁 亦能帶出魚的淡香
《深海池魚》配上黑松露醬 池魚肉質鮮甜好味
《秋刀魚》薑蓉、蔥花 食落去出奇地唔腥

《熟食鰤魚》配蒜頭蓉 味道略淡偏甜,刺身面鮮亮而有光澤,油脂豐富
《火炙吞拿魚腦天》 珍貴食材,入口即溶,令我一試難忘!
係放上手《蟹膏蟹肉+紫蘇花酸汁啫喱》,蟹膏香滑鮮甜,紫菜夠爽脆,整體唔錯!

迷你丼飯《蔥花吞拿魚 x 海膽 x 三文魚籽》
搭配完美比例,三文魚籽大粒飽滿,而且味道鹹鮮,充滿魚油的魚籽與海膽成為最佳拍檔~旁邊淡雅的花裝飾增添了一份清新感

甜品:抹茶蕨餅配紅豆

--------------------------

朋友點了以下午餐 $298 壽司10貫$298,同時也可以omakase壽司逐件上嘅Service~

胡麻醬沙律 & 茶碗蒸

-壽司十貫-
《北海道新鮮凡立貝》配竹炭鹽 wasabi
《赤貝壽司》加了些青檸汁
《鯛魚》配新鮮紫菜
《金目鯛》配辣蘿蔔蓉+岩蔥

《深海池魚》配黑松露醬
《真名鰹》 鯧魚 平時喺壽司店比較少食到 辣蘿蔔蓉酸汁 質感比較淋身
《醃昆布+醋青魚》 配薑蓉、蔥花
《熟食鰤魚》蒜頭蓉

《火炙左口魚》入口即溶