2007-11-15
已經十多年沒有吃過這麼好的toro, 而且還只收HKD25 / 碟, 不吃, 簡直是對不起自己!! 記得八十年代在佐敦用HKD100 吃一碟大toro, 今日用HKD25 就吃到一碟中toro, 咁, 仲駛想?? 即去!!此店在Element, 新開的, 新張期內有兩隻壽司做優惠:中toro 原價HKD40現在做HKD25不過至到15號咋深海池魚原價HKD25現在做HKD18都係做到15號咋一入到去即order : 兩碟中toro : 一看, 已經不得了, 油光亮澤, 一入口, 魚嘅鮮味出哂呢, 然後魚油開始在口腔漫漫溶化, 那份滿足, 非筆墨所能形容.一碟深海池魚: 很少吃到深海池魚, 魚味濃, 魚肉爽口但油份夠. 好!一碟油甘: 水準之上兩碟三文魚: 當然水準之上炸蝦卷蝦: 是熱辣辣的, “張”份很薄, 味又不會太濃, 好吃!一碟玉子: 玉子壽司是我一定會叫的, 但這裡絕對是食過最好的!! 旦是一層層layer, 好分明的. 只在中間夾少少飯. 旦, 仍是暖暖的!! 吃完這個, 實在感動. 那麼有誠意做一個HKD12 嘅玉子壽司, 實在難得!芝麻鰻魚卷: 這個就麻麻地
中toro 原價HKD40現在做HKD25不過至到15號咋
深海池魚原價HKD25現在做HKD18都係做到15號咋
一入到去即order :
一碟油甘: 水準之上
兩碟三文魚: 當然水準之上
芝麻鰻魚卷: 這個就麻麻地…..
值得一提的是他們的飯份量比較小, 而且醋的份量剛好, 不會太酸或搶喉.
吃罷第一round 已知龍與鳳, 我與朋友二話不說, 再order :
三碟中toro : 完全無走樣, 掃光!
一碟深海池魚: 又掃光!
一碟帶子: 好新鮮, 清甜, 無渣!
一碟玉子: 熱辣辣的, 我太幸福!!!!
吃罷仍然意猶未盡再order :
兩碟中toro : 無跌walt, 油光亮澤…..掃光………
兩個敦旦: 一打開已聞到旦香濃郁, 旦的質地很滑. 正!!
吃到如今兩個人已經飽哂, 但朋友話未食過鹽燒金鎗魚頭, 無嘢講, 叫啦!
個魚頭好大, 但魚肉好嫩滑, 點黑椒及鹽食會係最好嘅配搭, 可惜店舖無黑椒提供唯有點”wasabi溝沙律醬”一樣ok.
千兩–無疑已經喚醒我遺忘已久的對壽司的熱愛!!