2019-05-20
同老細去完灣仔簽約 提早收工就約埋老公食飯一心要食高級野 慰勞呢排晚晚趕工嘅自己見合和對面棟大廈集中大量餐廳 貌似有間樓上扒房幾唔錯一出𨋢見到兩個大雪櫃 入面載滿熟成牛扒 就知有口福今晚餐廳主打4 course menu weekday期間限定我地兩個人啱啱好 可以試晒全部菜式 雖然無餐湯或者沙律 但出色嘅前菜重要過一切先黎兩隻Oyster on chef selection 中等size不過肥美厚肉 肉質爽口滑溜 海水鹹香停留舌尖之上 建議不添加任何調味 原汁原味最好第二款前菜係Toast with sardines paste 一眼望見紫色與綠色 充滿視覺效果以法包作多士 烘至脆口帶焦香 沙丁魚醬魚油濃郁卻不帶腥 加上紅蔥頭刺激性 之後係我個人幾鍾意嘅Daily seasonal clams目測有十隻大蜆 內藏鮮甜蜆肉 無沙無腥味忌廉白汁帶有檸檬草香氣 夾雜香茅辣椒 淋於蜆肉中 fusion得黎又相配 惹味度滿分 差啲想連個汁都飲埋Foie gras in Josper Grill 鵝肝控一定唔可以錯過 鵝肝外層煎得香而微脆 內層細滑綿密 溶化口腔內 餘韻帶陣陣鴨香 小椰菜配上蜜糖
一心要食高級野 慰勞呢排晚晚趕工嘅自己
fusion得黎又相配 惹味度滿分 差啲想連個汁都飲埋
鵝肝外層煎得香而微脆 內層細滑綿密 溶化口腔內
餘韻帶陣陣鴨香 小椰菜配上蜜糖黑醋
甜中帶酸 平衝鵝肝嘅油膩感
今晚嘅主角熟成牛扒出場 Greater Omaha' US tenderloin
牛扒方面改成Sirloin 烤至最佳火喉約五成熟
肉質實而不韌有彈性食落有少許牛筋 牛油隨每一口而滲出
不論點岩鹽或者蒜蓉牛油都起錦上添花作用
另一碟係45 days dry aged 'Creekstone' prime ribeye
牛味相對前者更重 脂肪軟綿 瘦中帶肥嘅口感
經過45日風乾 眼前都係肉眼扒精華
除保存香濃肉味 同時令肉質柔嫩帶嚼勁
只需要隨意沾上岩鹽 足以感受到齒頰留香
完美晚餐絕對需要甜品 一黑一白配搭作為總結
黑色代表Chocolate Tiramisu 香濃純厚朱古力入口散發出淡淡咖啡酒香 兩者結合而產生甘甜
白色代表White chocolate panna cotta
Q彈白朱古力奶凍 質感幼滑 紅莓醬作點綴
身為白朱古力控 絕對推薦