2021-01-16 3863 浏览
朋友介紹呢間潮洲菜餐館裝修古色古香,食物質素高,服務態度都幾好,所以趁住有時間就帶媽媽一齊黎試下新野。生醃膏蟹估唔到會有呢款!感覺睇落有啲似韓式醬油蟹。我地都係第一次生醃既蟹,蟹肉口感幼細嫩滑,蟹膏有入口即溶既感覺。咸咸香香,仲帶有好強既蒜香味,而且仲爆哂膏😍店員建議可以加少少辣椒醋,會更加惹味。潮式紅燒婆參口感十分軟糯,平時食既都係比較爽口彈牙,而呢一個係類似海綿既感覺,軟綿綿得黎亦稍為有咬口。潮式紅燒日本吉品鮑魚 30頭夠大隻,十分入味,濃郁香口,超級鮮甜😍汕頭煎蠔烙炸得鬆軟香脆唔油膩,好乾爽。蠔同脆漿份量掌握得好好,啖啖都食到蠔仔肉。加上少少魚露,簡直係畫龍點睛😆蠔仔方魚肉碎粥潮洲既粥另有一番風味,飯粒完整又飽滿,調味恰到好處。蠔仔同方魚乾都令到成碗粥帶有咸香既鮮味。福果甜芋泥其實我係一個芋泥控,所以我見到菜單上有呢個甜品就即刻叫左黎食❤️加上福果,姐係白果都係其中一樣我好鐘意食既野~芋泥做得香甜綿滑,但又唔會過份甜😋

生醃膏蟹

潮式紅燒婆參

潮式紅燒日本吉品鮑魚 30頭
夠大隻,十分入味,濃郁香口,超級鮮甜😍

汕頭煎蠔烙

蠔仔方魚肉碎粥