上星期朋友生日, 在大坑行了一會想想食什麼好, 最後決定去一間新開既日本拉麵店龍也試試. 一入到去, 發覺此店跟其他傳統拉麵店大有不同, 首先, 其裝修新穎摩登, 還用担機播 Jazz, 令人非常舒服.我點了黑龍拉麵, 賣相非常好, 一試之下, 發覺其湯底十分鮮甜呀, 從未試過食麵可以食到唔口喝, 上次我試過隔壁街的拉麵, 一面食一面飲汽水先解到那些味精! 還有3後食法, 好特別, 我跟足指示來試, 果真有所不同, 一碗拉麵試齊3種口味, good good good 朋友點了赤龍拉麵, 亦非常不錯, 她一向不食辣的, 但是這赤龍拉麵令她胃口大開, 相當過癮. 我們還點了叉燒及秘製豬肚, 都十分有水準啊 我們一面食麵一面觀察店內的侍應及日本人師傅, 他們個個都精力充沛, 笑容可掬, 我們都十分欣賞. 總括來說, 龍也是一間相當有誠意的拉麵店, 請繼續努力, 做出色的無味精日本拉麵給大家吧, 我會繼續幫親的 for sure!!!

黑龍拉麵
2012-01-14