2017-03-08 8835 浏览
同朋友向家乐行街,行完见到对面有个招牌食市叫鲜入为主,名字特别就谂住同朋友上去十下十下。上到去开返个openrice睇吓啲食评见到佢有个鲜鸡花胶汤底特别出位就叫咗个来试吓。个汤底好快已经上到台一见过堂弟嘅颜色皇咁咁以为好肥腻就觉得出咗事啦,个职员仲亲自过嚟同我剪开只鸡仲话要饮埋啲汤先好10下10下,个汤底有惊喜,饮落一啲都唔肥腻再睇一睇原来系劲多花胶好嘢花胶食落有少少烟烟un un 的感觉食物都算几真材实料配合埋个汤底都算系几好嘅可以值得一试。食咗个鲜鸡花胶汤,就开始叫打边炉嘅嘢食,首先叫咗个西班牙猪蓝玉平时系打边炉嘅地方好少食到呢一种用觉得好特别个名字所以叫你试吓。一上台同我预期嘅想像差不多见到都都觉得应该会几好食个叫个职员帮我加返个汤底嘅时候,平时出边一般头打边炉佢净系会加清汤。再加汤底见到佢个汤底仲系黄黄金金就知道佢系继续加紧鸡汤了好窝心呀。个西班牙黑腩肉肥瘦均匀食落都几嫩口,因为佢做到薄切嘅效果所以拖一两秒水再上返嚟已经可以熟哂又唔太肥利拿捏嘅时间可以好准,食落又几有猪肉嘅味道唔错唔错。平时打边炉食牛肉食羊肉系例牌,依次特登唔叫牛同羊反而就会带咗个鸵鸟肉试吓,呢个鸵鸟肉一上枱颜
原只鲜鸡炖花胶汤
花胶汤
西班牙猪腩肉
鸵鸟肉
平时打边炉食牛肉食羊肉系例牌,依次特登唔叫牛同羊反而就会带咗个鸵鸟肉试吓,呢个鸵鸟肉一上枱颜色红润,睇落一啲肥膏都冇肉质鲜嫩即管试吓啦。
一夹起块鸵鸟肉睇落去个面积好大好似一件鸵鸟肉件咁样,有啲担心会唔会太过勒呢
熟咗之后个外观都一啲都不吸引不过反而食落去劲嫩口一啲都冇勒嘅感觉仲要几林添,零脂肪食咗都唔会有罪恶咁正。
新鲜田鸡一只
我友人钟意食田鸡就叫咗只新鲜田鸡食,食落都唔错仲要几新鲜。
蟹子墨鱼滑
再来叫咗个蟹子墨鱼滑,食落都几有墨鱼味不过就冇乜弹性啰有少少美中不足。
皇帝菜
最后最后叫咗个皇帝菜打边炉必食的街灯食物造成新鲜一栏皇帝菜六两六剩返几条三扒两拨已经食完了。
整体嚟讲呢餐都非常满意
2017-03-06