2021-06-05 76 浏览
北角最近開左啲新嘅商業大廈,變咗多咗好多餐廳進駐!今日去到位於26樓嘅日本餐廳,上到去環境超級開揚,仲可以見到維多利亞港!午市餐牌價錢喺$180至$780嘅都有,但由於都係唔食太貴嘅關係,就點左金槍魚三色丼飯!午市套餐都包括埋沙律,茶碗蒸,麵豉湯,及甜品!🍡茶碗蒸蒸蛋材料好豐富,有雞肉,有魚子,有大蝦仲有冬菇!冇諗過細細的茶碗蒸,裡面竟然有咁多材料!蒸蛋超級滑!🍡金槍魚三色丼飯當飯一嚟到嘅時候,職員有簡單介紹今次係提供邊三款的吞拿魚刺身,有吞拿魚,Uokame,同埋魚蓉!最底層嘅飯亦都一早預先用豉油同醋調味過,上面亦都鋪滿左紫菜同海帶!吞拿魚同魚蓉好軟熟好滑嫩,入口即融,完全無腥味!Uokame 油脂好豐富,咬落口好多油由個刺身滲出!呢種感覺都係第一次食到,好驚喜!
北角最近開左啲新嘅商業大廈,變咗多咗好多餐廳進駐!

🍡茶碗蒸

🍡金槍魚三色丼飯

吞拿魚同魚蓉好軟熟好滑嫩,入口即融,完全無腥味!