2023-03-03 42 浏览
我同屋企人去咗北角炮台山一間新開既台灣小店,佢全日免收加一,價錢算平民價。門口同室內掛滿彩色燈籠,裝修有特色🏮首先叫左一碗半筋半肉牛肉麵,啲牛肉好滑嫩,麵條又彈牙,湯底又香又濃,店員表示湯底經煮6小時以上,有少少藥材味,正!🤪🤪台灣好出名嘅蚵仔煎都好好味,特別係蚵仔好鮮味,蛋皮煎得好脆,再配啲特製醬汁,令人食慾大開!🍳飯後甜品我哋叫咗鮮雜果仙草😀仙草好爽口,同埋啲糖水都幾解渴,只係份量比較少🥱🥱熱紅棗杞子桂圓薑母茶,好健康呢!有啲紅棗同杞子嘅香味,再加埋啲桂圓同薑母,暖胃又好味!🍵最後,我哋又叫咗六合鮮果茶,裡面有新鮮嘅水果,啲茶底又唔會太甜/太澀,飲落去好開胃!🍹呢間台灣小店嘅菜式都唔錯,每一樣都有佢獨特嘅風味,店員服務態度都好好,價錢亦好實惠。👍