2025-08-23
雖然宜家夏日炎炎🥵但係有時都心郁郁想打下邊爐🍲近排見到呢間係北角新開嘅打邊爐風評都幾唔錯,就一於黎試下。餐廳位置方便非常近北角地鐵站,就係寶馬花園嘅一樓。餐廳裝橫都係走中國宮廷特色,香港黎講都比較少見,坐得都幾舒服,幾岩同屋企人嚟食😗用料食材同賣相都相當豐盛 ( ´▽`)❣️限定套餐 ($698)第一個湯底我地嗌咗康熙花膠雞湯鍋,除咗好岩打卡之餘,用料同樣十足有誠意👍🏻湯底有一大塊花膠同埋半隻雞🐥我地未淥任何野就已經急不及待試左個湯底,雞湯底非常鮮甜濃郁。另一個湯底我地就嗌左嘉慶椰子藏雞濃湯鍋,呢個湯底落左一量椰肉,滾左一陣之後個湯底就充滿陣陣椰香,超推薦鍾意椰子嘅朋友٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و❣️手切本地牛肉 (包含於套餐內)除左牛肉之外店員仲會上埋一盤牛奶,店員推介先將牛肉浸30秒再拎去淥,唔好睇少呢30秒,浸完之後再淥真係食到陣陣嘅牛奶味‼️呢個食法都幾特別,我勁鍾意😆而牛肉本身肉質相對結實重牛味絕對食得出係靚牛肉,而後面淡淡嘅牛奶味絕對有畫龍點睛嘅效果🫶🏻❣️手打黑松露野菌鮮蝦丸 (包含於套餐內)肉眼已經見到一粒粒蝦肉係蝦丸同啲野菌入面絕對真材實料✨咬落非常有咬口,黑松露味唔算太濃烈唔會話完全蓋過
近排見到呢間係北角新開嘅打邊爐風評都幾唔錯,就一於黎試下。
餐廳位置方便非常近北角地鐵站,就係寶馬花園嘅一樓。
用料食材同賣相都相當豐盛 ( ´▽`)
肉眼已經見到一粒粒蝦肉係蝦丸同啲野菌入面絕對真材實料✨
咬落非常有咬口,黑松露味唔算太濃烈唔會話完全蓋過蝦肉嘅鮮味🦐
❣️黃金響鈴 (包含於套餐內)
打邊爐緊係唔少得響鈴啦( ´▽`)
呢個響鈴包裹住滿滿嘅咸蛋黃醬,再索埋呢到嘅雞湯湯底,味道邪惡得黎非常豐富🤤
兩種蚌食落都非常爽口,而且海鮮既鮮甜味都相當突出💯
龍躉肉非常厚實而且新鮮,完全唔會聞到或者食到魚腥味,而且表面仲食到少少魚嘅脂肪,令到魚嘅鮮甜更為顯著🤓