2020-01-11 10668 浏览
潮食街系位于工厂区的酒店西餐厅,装潢充满新派本土味铁闸和调味料筷子筒都是怀旧装饰,成个格调同一般四、五星酒店非常唔同,新潮而灯光较暗,几有feel既自助餐坐位亦好特别,有似cafe咁既梳化(好舒服),亦有美式长大枱一班人食,设计不错先试生蚝,法国既,望上去size较细但入口几creamy蚝味几浓而且新鲜,海水咸度适中,值得一攞再攞冻海鲜吧要有既都有,冻虾偏红色,一开即离壳,算新鲜但唔知点解虾味好怪,而无乜虾味,拎左一次都无食了蟹脚相当普通,新鲜度ok但又系蟹味无乜,怪怪的送上人头数既蒜茸蒸鲜鲍,几鲜甜而口感爽得黎唔会硬或者韧如果多少少酱油就更好跟住试下佢嘅烧和牛,系肩位黎既,所以期望唔高,但结果比想像中嫩和牛酒份够既,配少少芥末牛味已经好出九唔搭八地食下佢既蟹肉扒伊面因为见好多人排住拎,结果系一个普通而淋到爆既面完全无特别,再拎个象拔蚝炖汤,鲜甜而饮落几舒服既,我都饮左两盅但唔知点解汤料好多菜日本刺身时间,拎左三文鱼、呑拿鱼、甜虾,无乜人排既时候佢会俾你一次拎多啲几好三文鱼脂肪唔算多但肉质不错,呑拿鱼够新鲜而无乜筋甜虾就正正常常,刺身整体算不错既德国菜都有,有脆咸猪手同几款香肠,香肠质

潮食街系位于工厂区的酒店西餐厅,装潢充满新派本土味
自助餐坐位亦好特别,有似cafe咁既梳化(好舒服
),亦有美式长大枱一班人食,设计不错

先试生蚝,法国既,望上去size较细但入口几creamy
蚝味几浓而且新鲜,海水咸度适中,值得一攞再攞
冻海鲜吧要有既都有,冻虾偏红色,一开即离壳,算新鲜
但唔知点解虾味好怪,而无乜虾味,拎左一次都无食了
蟹脚相当普通,新鲜度ok但又系蟹味无乜,怪怪的
送上人头数既蒜茸蒸鲜鲍,几鲜甜而口感爽得黎唔会硬或者韧
如果多少少酱油就更好

法国生蚝

生蚝

冻虾  x  冻蟹脚

蒜蓉蒸鲜鲍

和牛酒份够既,配少少芥末牛味已经好出
但唔知点解汤料好多菜

和牛牛柳

和牛  x  蟹肉伊面

象拔蚝炖汤

三文鱼脂肪唔算多但肉质不错,呑拿鱼够新鲜而无乜筋
甜虾就正正常常,刺身整体算不错既
德国菜都有,有脆咸猪手同几款香肠,香肠质素普通而无乜酱系特别既,而咸猪手就做得几好,皮非常香脆
肉质唔实而几嫩,味道都好好
如果有得加少少酸菜薯蓉就正
最后帮衬埋佢嘅即炒意粉,拣pasta,拣料,佢就会即炒俾你,食左个带子虾蒜茸炒意粉,意粉质地系真系al dente既,食贯港式意粉就会觉得偏硬,味道就真系一般般

刺身(三文鱼、呑拿鱼、甜虾)

德国咸猪手  x  德国香肠

即炒带子鲜虾意粉

中、西、日、意、德、港菜式都有,都算好多选择既,普遍质素就中上啦,如果想食几味好正既就唔太啱,多选择既中价中质自助餐就算不错既
服务同气氛都正

#附近坐既长者话依度又暗啲櫈又淋xd