2020-12-06 2126 浏览
疫情关系,好耐都冇食个buffet啦,趁而家疫情缓和,就搵间抵食嘅试吓啦,潮食街,一直都好想试,好多好评,今次终於可以试吓啦。通常我都系主攻海鲜,呢度有即开法国生蚝,蟹脚,翡翠螺,青口,蚬,虾,选择都算多,生蚝好新鲜,大只,亦好鲜甜,锺意食生蚝嘅我,食咗三打,都冇唔舒服,可以证明呢度啲生蚝系乾净嘅。食物选择好多,冷盘,热盘,刺身,印度咖喱,薄饼,车仔面,烧味...想食乜都有,仲有炖汤。食完主菜,梗系到我最锺意嘅甜品环节啦,必食推介芝士流心挞,即整即食,超好食😋仲有好多唔同嘅选择,甜品精致,亦有多款唔同口味,生果亦有多款,饮品是自助形式的,选择亦很多,有店员协助。不错的自助餐选择,食物种类多,质素高,价钱优惠,除咗地点有啲偏僻外,整体都ok,店员服务亦好好,好快就会帮你收碟,座位舒适,可以有梳化位置,而且位置宽阔,唯一缺点,餐厅自助餐位置太大,要攞食物行到好远。

2020-11-09
  • 生蚝
  • 甜品
  • 刺身
  • 海鲜
  • Dessert
2020-11-04 3010 浏览
潮食街朋友一直说想吃自助餐,就在openrice来回扫了一下,发觉位於新蒲岗的潮食街正在进行推广,加上就近小编的工作地点,於是就把握机会跟朋友共晋晚餐。环境方面尙算不俗,优雅,遵守防疫措施,但安排位置却有点不太好,处於走廊,正常来说,半个月前的订座应该不会安排这个并不贴心的位置吧。食物方面基本可分为海鲜,中菜,日式和甜品区域。先说海鲜,有生蚝,青口,蟹脚,虾,东风螺等。品种之多令人觉得性价比高。大部分海鲜也非常新鲜。没有海水味,值得一赞。熟食方面,也有芝士焗蚝,薄饼等,但焗蚝只出了两轮就没有了,变了焗青口,幸好我吃了不少,满足。日式区内只有刺身和卷物。甜品区方面,就略嫌有点失色,只有几个不好吃的甜品,唯一可取的就是有哈根大师雪糕。还有那个立马烹调的芝士鞑,还是值得一战的。服务方面回收碟的速度还是很快,值得一赞,但座位安排方面就好像上述提及一样,不好。总括来说,性价比高,特价的情况下可以一试。日期:2020.10.22
潮食街

环境方面

食物方面
基本可分为海鲜,中菜,日式和甜品区域。

焗蚝

日式区内只有刺身和卷物。

服务方面

总括来说,性价比高,特价的情况下可以一试。

日期:2020.10.22
2020-10-22
焗蚝
2020-09-26 5010 浏览
这间自助餐已经订咗一个月。因为之前疫情停止咗自助晚餐。虽然自助餐款式唔多。😋不过总算海鲜都新鲜。生蚝都几肥美又冇沙,每次每人只可以取三件。呢度仲有鸭肝食,不过鸭肝质素就麻麻。长脚蟹同埋冻螺都好味仲有炸蚝添。👍甜品区,所有甜品都好一般。雪糕有只四个味选择。佢仲有烧肉粉面、蚝仔粥、炸蚝仔饼、黑椒牛仔、鱼肉烧卖、马拉糕丶冬阴汤、少量刺身……等等,总括嚟讲价钱与食物质素尚可。但系环境好宽敞。员工都好细心😍不停帮你收食完嘅碗碟。值得一赞。每个客人出去拎嘢食都要戴返口罩。餐厅卫生情况眼见都乾净。
鸭肝
鲍鱼。
  • 生蚝
2020-09-13 3468 浏览
我常看食评、但很少写,今次经验很好,所以有动力赞赏餐厅!结婚6年来尝试在不同餐厅庆祝结婚周年纪念,只有这间看到备注後,细心预备了「结婚纪念的甜品」,并友善地主动为客人拍照!重点不在甜品的味道,但文字及心意搭够!记得第1次来是两年前家人聚会、有独立房,第2次是上年带幼儿来,感觉很抵食!今次虽然价钱比预期中贵了,但3次来这里的服务均很好,连收餐碟的侍应哥哥也是笑容满面的礼貌地先问:帮你收左佢?然後才收碟👍🏼👍🏼👍🏼生蚝新鲜、食物款式尚算多;坐得舒服、适合一家大细或好友欢聚!必定会再来!
我常看食评、但很少写,
今次经验很好,所以有动力赞赏餐厅!
结婚6年来尝试在不同餐厅庆祝结婚周年纪念,
只有这间看到备注後,
细心预备了「结婚纪念的甜品」,
并友善地主动为客人拍照!

重点不在甜品的味道,但文字及心意搭够!

记得第1次来是两年前家人聚会、有独立房,
第2次是上年带幼儿来,感觉很抵食!

今次虽然价钱比预期中贵了,
但3次来这里的服务均很好,

生蚝新鲜、食物款式尚算多;
坐得舒服、适合一家大细或好友欢聚!
必定会再来!
2020-09-12
纪念日
  • 刺身
2020-08-30 3231 浏览
都大半年无得飞出国玩了,只好留在香港住酒店 staycation 啦check in 时见到早餐buy one get one , 真抵食,同茶餐厅价差唔多,咪即刻加订啦有3款,hk style ,western and chinese stylehk style 似常餐,中式是点心,一向西化架我要了all day breakfastsausage ,baked tomato bean,eggs ,croissant bacon ,potato ,mushroom 有果汁加 and coffee 大大份好饱下,岩懒人。可惜hotel 设施好似gym room 都要昇闭无得用,纯食喝

有果汁加 and coffee

2020-06-27 3172 浏览
2019年底食的时候 觉得好多野食 味道唔错 寻日再去 明显差左好多 服务员专业度有限 好似个个都啱啱入行咁 负责我张枱个女 waiter 不停昅住我地 跟住火速收碟既动作 搞到我地真系好有压力甜品更加不济 个拿破伦吓死人 得一只手数埋都无既甜品 屋村面包舖水准 雪糕得三只味 生果得三款有任拎汽水 红茶 咖啡 柠檬 热水 既配搭 自己谂下可以冲到d 咩出黎餐厅很暗 加上疫情关系 系行到埋去waiter 夹比你 无得自己拎 无左自助餐既意义$400蚊咁既quality 我宁愿食任食鸡煲我地成家都话以後唔会再黎

$400蚊咁既quality 我宁愿食任食鸡煲

我地成家都话以後唔会再黎
2020-06-26
2020-01-22 6621 浏览
成班同事一齐食buffet, 又唔想太贵,於是选择了去潮食街。地点在新蒲岗,有点辟,但估唔到去嗰晚系十分多人,好满座。环境走型格路线,都几舒服。食物方面,选择唔算好多,最惊喜系依个价钱竟然有即开生蚝,其他海鲜有青口,长脚蟹,冻虾等等,都几新鲜。另一样就系炖汤,必饮,我饮左两盅, 鲜甜,好足料仲有一个卤水档,有各式卤味,系其他自助餐比较少有的。甜品款式多,最开心系有即焗迷你芝士挞, 好多人排队,每次出得好少,想食就要留意住喇。埋单三百几蚊一位,超抵食啦!

2020-01-11 10408 浏览
潮食街系位於工厂区的酒店西餐厅,装潢充满新派本土味铁闸和调味料筷子筒都是怀旧装饰,成个格调同一般四、五星酒店非常唔同,新潮而灯光较暗,几有feel既自助餐坐位亦好特别,有似cafe咁既梳化(好舒服),亦有美式长大枱一班人食,设计不错先试生蚝,法国既,望上去size较细但入口几creamy蚝味几浓而且新鲜,海水咸度适中,值得一攞再攞冻海鲜吧要有既都有,冻虾偏红色,一开即离壳,算新鲜但唔知点解虾味好怪,而无乜虾味,拎左一次都无食了蟹脚相当普通,新鲜度ok但又系蟹味无乜,怪怪的送上人头数既蒜茸蒸鲜鲍,几鲜甜而口感爽得黎唔会硬或者韧如果多少少酱油就更好跟住试下佢嘅烧和牛,系肩位黎既,所以期望唔高,但结果比想像中嫩和牛酒份够既,配少少芥末牛味已经好出九唔搭八地食下佢既蟹肉扒伊面因为见好多人排住拎,结果系一个普通而淋到爆既面完全无特别,再拎个象拔蚝炖汤,鲜甜而饮落几舒服既,我都饮左两盅但唔知点解汤料好多菜日本刺身时间,拎左三文鱼、呑拿鱼、甜虾,无乜人排既时候佢会俾你一次拎多啲几好三文鱼脂肪唔算多但肉质不错,呑拿鱼够新鲜而无乜筋甜虾就正正常常,刺身整体算不错既德国菜都有,有脆咸猪手同几款香肠,香肠质

潮食街系位於工厂区的酒店西餐厅,装潢充满新派本土味
自助餐坐位亦好特别,有似cafe咁既梳化(好舒服
),亦有美式长大枱一班人食,设计不错

先试生蚝,法国既,望上去size较细但入口几creamy
蚝味几浓而且新鲜,海水咸度适中,值得一攞再攞
冻海鲜吧要有既都有,冻虾偏红色,一开即离壳,算新鲜
但唔知点解虾味好怪,而无乜虾味,拎左一次都无食了
蟹脚相当普通,新鲜度ok但又系蟹味无乜,怪怪的
送上人头数既蒜茸蒸鲜鲍,几鲜甜而口感爽得黎唔会硬或者韧
如果多少少酱油就更好

法国生蚝

冻虾  x  冻蟹脚

蒜蓉蒸鲜鲍

和牛酒份够既,配少少芥末牛味已经好出
但唔知点解汤料好多菜

和牛牛柳

和牛  x  蟹肉伊面

象拔蚝炖汤

三文鱼脂肪唔算多但肉质不错,呑拿鱼够新鲜而无乜筋
甜虾就正正常常,刺身整体算不错既
德国菜都有,有脆咸猪手同几款香肠,香肠质素普通而无乜酱系特别既,而咸猪手就做得几好,皮非常香脆
肉质唔实而几嫩,味道都好好
如果有得加少少酸菜薯蓉就正
最後帮衬埋佢嘅即炒意粉,拣pasta,拣料,佢就会即炒俾你,食左个带子虾蒜茸炒意粉,意粉质地系真系al dente既,食贯港式意粉就会觉得偏硬,味道就真系一般般

刺身(三文鱼、呑拿鱼、甜虾)

德国咸猪手  x  德国香肠

即炒带子鲜虾意粉

中、西、日、意、德、港菜式都有,都算好多选择既,普遍质素就中上啦,如果想食几味好正既就唔太啱,多选择既中价中质自助餐就算不错既
服务同气氛都正

蒜蓉蒸鲜鲍
和牛牛柳
德国咸猪手  x  德国香肠
2020-01-03 4264 浏览
同两个朋友嚟食晚餐,都已经食过几次,虽然今晚系星期五,但都唔算多人。每人有一只蒸饱鱼,够大只,肉质鲜嫩有弹性好食估唔到只鸡几好食,嫩滑有鸡味!反而旧烧腩睇落芝麻皮几正,食落块皮劲硬,可能系翻热所至。今晚系法国蚝,比较细只,今晚唔算多人轻易攞到,随便食到一打一开始成条斑任我夹蒸得几好,又够滑蚬就胡椒味重,有沙冬阴公海鲜汤好足料,味道唔错,可以一试烧牛肉同羊架都好好食,羊架肉质够嫩,但无乜羊膻味唔够过羊肉瘾薯蓉有龙虾肉焗蚝就麻麻地刺身都不过不失,带子都唔错估唔到有蛇羹虽然感觉鸡丝比较多,但都几好啦炖汤好足料,瑶柱雪莲子象拔蚌好浓好甜羊架好食再食多件,仲有迷你威灵顿牛肉好食,但咸咗啲甜品款式好多,迷你芝士蛋糕好食好浓味,其他款式一般食到超饱,发现有鹅肝,点都食返一件外脆肉嫩豆腐花超级热辣辣,估唔到又几好食连埋加一,每人$430!算系好抵

每人有一只蒸饱鱼,够大只,肉质鲜嫩有弹性
好食

今晚系法国蚝,比较细只,今晚唔算多人轻易攞到,随便食到一打

一开始成条斑任我夹
蒸得几好,又够滑
蚬就胡椒味重,有沙

冬阴公海鲜汤好足料,味道唔错,可以一试

薯蓉有龙虾肉
焗蚝就麻麻地

刺身都不过不失,带子都唔错

估唔到有蛇羹
虽然感觉鸡丝比较多,但都几好啦

炖汤好足料,瑶柱雪莲子象拔蚌
好浓好甜

羊架好食再食多件,仲有迷你威灵顿牛肉
好食,但咸咗啲

甜品款式好多,迷你芝士蛋糕好食好浓味,其他款式一般

食到超饱,发现有鹅肝,点都食返一件
外脆肉嫩

豆腐花超级热辣辣,估唔到又几好食

连埋加一,每人$430!算系好抵
2020-01-01 2527 浏览
walked in wednesday lunch,came with;l,dried fish stomach & chicken soup with rice,and fried dumpling for the side,panfried pork dumplings came in three pcs that remain juicy inside and crispy outer,the rice soup in pot stays hot all the way,and with chopped mushrooms, sliced ginger and chicken pieces,peppery tastes and in a big portion.along with iced coffee and beer.friendly & helpful service as well sat ina comfry environment
walked in wednesday lunch,
came with;l,
a comfry environment
2020-01-01
2019-12-29 2434 浏览
不是第一次,水准保持住,服务好,收碟和清理枱面高效率,一定要赞👍🏼!特别推荐,黑松忌廉带子意大利饭,厨师用心烹调生蚝新鲜肥美长脚蟹和虾就一般热荤选择多,味道不错中汤和西汤足料,一定要试甜品都系一般自助餐嘅选择,有dreyers雪糕, 不过已没有即做格仔饼了,可惜!但一定要吃豆腐花,豆味浓郁,糖水带些少姜味,也可配黄糖这段时间,用openrice订座有7折,另每位有姜葱蒸鲍鱼,火路不错,鲍鱼入口刚好!总括而言,不过不失,可以再来!
特别推荐,黑松忌廉带子意大利饭,厨师用心烹调
生蚝新鲜肥美
长脚蟹和虾就一般
热荤选择多,味道不错
中汤和西汤足料,一定要试

但一定要吃豆腐花,豆味浓郁,糖水带些少姜味,也可配黄糖

总括而言,不过不失,可以再来!
2019-12-29
纪念日
  • 豆腐花
  • 黑松露忌廉带子意大利饭
2019-12-25 2028 浏览
早几星期已经搵buffet食,不过近节日好多地方都full啦,见呢度食评唔错,就先预订试试啦7点到达,比我想像要靓好大既环境,我地7点钟入去,已经即刻入座选择性仲要好多首先熟食海鲜部,沙白,海鲜冬荫公意外既系有肠同猪手,好少见buffet引入,而且系食既时候都觉得脆皮 中式Conner,又一意外系有蛇羹蚝吧,往往系我buffet中最必选既地方佢呢度得一种蚝,都好creamy往往食50-60只,不过今次太高质,样样都唔错,所以1打已经尽左埋单都只系每位380左右(经订座)好抵食,可以再试

7点到达,比我想像要靓

好大既环境,我地7点钟入去,已经即刻入座
选择性仲要好多
首先熟食海鲜部,沙白,海鲜冬荫公

中式Conner,又一意外系有蛇羹

蚝吧,往往系我buffet中最必选既地方
佢呢度得一种蚝,都好creamy

埋单都只系每位380左右(经订座)
好抵食,可以再试

2019-12-03 3389 浏览
今次已经系第二次嚟食潮食街了, 趁12月头之前仲有优惠,主要系为咗食生蚝, 我食过咁多间酒店佢嘅生蚝,我同老公认为佢系最好食,重海水嘅咸味,而且非常之鲜甜!今日去发觉冇上次咁多人,最起码拎生蚝嘅时候唔需要排队,我同伴侣最起码共吃了9碟生蚝(吾记得)!另外去熟食,我最锺意饮去中式炖汤如姬松茸瑶柱花菇炖螺头汤,非常之足料,我食咁多冷盘饮个炖汤就最滋阴暖胃!另外推介佢嗰白切鸡,个卤水港人挚爱小食区,胜在乜都有,个卤水味不错,连我最爱吃少麻辣花椒皮蛋都有!另外好少有酒店自助餐大到提供游戏室,呢个游戏室系主要俾我放仔用,玩下苹果电脑、桌面足球机、桌球、积木层层叠及鳄鱼拔牙游戏,另外当然畀我selfie用。

蟹脚

• 中汤
  • 港人小食区
  • 豆腐花
2019-11-25 2601 浏览
呢间餐厅之前听人介绍过不错,今日亲身带朋友一齐试!食物款色有好多种选择,生蚝即开新鲜!食完无肚痛,长脚蟹既肉质鲜甜,至於甜品我吾太好,所以无特别,坐位舒服,平日都坐满人,证明除左抵食,食物质素都唔差😁咁既价钱真系好抵😄Service都好好,收碟快有礼貌👍🏼
2019-10-21 5053 浏览
男朋友生日谂住近近地食个自助餐庆祝 老实说 而间真系去食前都1516睇到食评好坏参半更加有d担心☺️位置新蒲岗位置 有d难搵因为唔系大街,真心要开map行 上到去一齐人就送上清蒸饱鱼一人一只👍🏻但唔太够味😂但食得出新鲜 因为弹牙👍🏻野饮有可乐 咖啡 花茶而个值得赞有时有d自助餐唔包野饮要另加钱刺身 三文鱼 8爪鱼 等常见既 一心食三文鱼 点知8爪鱼出符意外地好食好夹口 带带少少海水味 唔点豉油都好食冷盘 长脚蟹 青口 生蚝 螺等等 生蚝好似系荷兰蚝 有大有细 带有海水味 本人觉得咸佐少少长脚蟹就有d失望 肉唔够饱满 反而螺大只得黎无怪味 最好系中西夹并 中式选择都多 唔会怕老人家无野食同唔岩食另外佢个汤不得了 好真材实料 大家一定要饮返碗甜品方面我推荐豆腐花好食 滑 同去大澳食既豆腐花一样甘好食埋单400左右一个 真心抵食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
男朋友生日谂住近近地食个自助餐庆祝
老实说 而间真系去食前都1516
睇到食评好坏参半更加有d担心☺️

位置新蒲岗位置 有d难搵
因为唔系大街,真心要开map行
上到去一齐人就送上清蒸饱鱼
一人一只👍🏻但唔太够味😂