2020-11-16
秋天真是我最喜愛的季節,除了秋高氣爽外,蟹亦是最肥美的時候,尤其係蟹仙的大黄奄,從來沒令我失望過。今晚揀左尊貴海鮮套餐$399包九款海鲜,有菲律賓大黃奄 東星斑 (二人半條 )澳洲青年龍蝦台灣九孔鮑魚越南大虎蝦大西洋活青口紐西蘭刀貝蚌 月亮貝韓國慶南蠔有機蔬菜籃首先在鍋底放粟米,排骨,芋頭和白米,蒸完哂海鮮就有熱辣辣嘅靚粥食啦!部份海鮮已經準備好,今次貝類比較多,有月亮貝,大刀貝,青口,鮑魚,蠔和大虎蝦。今次應C的要求,首先吃了蔬菜先,據她說這樣會比較健康。有機蔬菜籃有粟米,生菜和紹菜,清甜爽脆,正!越南大虎蝦~肉質爽脆彈牙,鮮甜美味。月亮貝~第一次食月亮貝,肉厚鮮嫩又肥美,好鮮甜。台灣九孔鮑魚~又大隻又肥美,口感軟滑彈牙,好好味呀!韓國慶南蠔~肥嘟嘟脹卜卜,雖然細細隻,但香甜美味。新西蘭大刀貝~體型足有一般貝類3陪,口感嫩滑爽口,無沙,好鮮甜。大西洋活青口~活青口真係同急凍青口完全不一樣, 非常肥美,啖啖肉,海水味非常濃郁,極鮮甜,好美味。野生東星~肉質細嫩而鮮美,口感韌而富彈性,野生魚和飼養魚無論口感和味道真是有很大分別, 雖然得半條,但兩個人食剛剛好。澳洲龍蝦~啖啖肉,肉質緊實爽
越南大虎蝦~肉質爽脆彈牙,鮮甜美味。
月亮貝~第一次食月亮貝,肉厚鮮嫩又肥美,好鮮甜。
台灣九孔鮑魚~又大隻又肥美,口感軟滑彈牙,好好味呀!
韓國慶南蠔~肥嘟嘟脹卜卜,雖然細細隻,但香甜美味。
澳洲龍蝦~啖啖肉,肉質緊實爽脆,非常彈牙,味道鮮美香甜,真係好好味呀!
菲律賓大黃奄~好鍾意呢度嘅大黄奄,肉質飽滿,鮮甜細嫩,D蟹膏仲係多到瀉呀!蟹膏甘香軟滑,入口柔軟細腻,滿口膏香,真係十級美味!
食完海鮮,新鮮滾起的靚粥已經出爐,所有海鲜的精華集於一身,粥底軟綿帶海鲜的鲜甜味,食完真係又暖又飽足。
最後食埋椰汁燉燕窩真係大滿足