2017-12-16
見到壹蒸鍋樓上開左一間壹火鍋就心痕想要試下。都幾多人等位,有朋友就推介佢個海鮮船,話好抵食。海鮮船。+59一位就有海鮮船,份量好多又大份。有生蠔、鮑魚、聖子、大蜆、蝦、元貝、貴妃蚝,最特別係有珊瑚蚝同龍蝦!龍蝦超大隻,個鉗有我手掌咁大。元貝同蝦肉好新鮮,肉質彈牙,啲肉一啲都唔霉。貝殼類無沙,幾新鮮。珊瑚蚝平時出面好少見,食落就啲似牛栢葉好爽口。鮑魚就好新鮮,食嘅時候起肉要小心啲,好易就成隻跌左落去。生蠔淥完仲係脹卜卜!龍蝦肉好易就可以起到,我建議用清小小嘅湯去淥,咁就可以保持佢嘅鮮味!雪花肥牛肉。肥牛嘅雪花片片都分佈得好靚,食落去牛味唔太重,但入口即融。小籠包。第一次見到打邊爐會有小籠包,就好奇叫左試下。睇落去好似好紅,食落又唔會太辣,仲有湯爆出黎,係原汁原味嘅小籠包!菜類。好似食緊麻辣燙咁,娃娃菜、冬瓜同菇類吸曬湯嘅精華,我比100分!
海鮮船。
雪花肥牛肉。
肥牛嘅雪花片片都分佈得好靚,食落去牛味唔太重,但入口即融。
小籠包。
菜類。