2023-05-17 676 浏览
我同老公真係好鍾意打邊爐,有次經過見到呢間門面閃令令嘅鵝頸橋四季火鍋,今日就約定嚟呢度試吓佢咩料。呢度前菜都充滿懷舊味道,係水煮花生同涼拌青豆,水煮花生有一貫水準,涼拌青豆味道都充滿驚喜,原來混入麻油加黑椒就已經咁好味。食緊前菜期間,店員就送上調味車,款式都相當豐富。二人套餐嘅鴛鴦鍋唔使加錢,三款湯底之中,我哋揀咗香濃沙嗲湯底配芫荽皮蛋湯底。沙嗲湯底果然香濃,基本上係唔使額外點豉油都已經好夠味,而芫荽皮蛋湯底就主要配海鮮同蔬菜,味道一樣咁夾。我哋不嬲好懶諗嘢,所以就決定揀 二人套餐。大部份嘅食材就堆砌咗係一個大碟上,包括有各款生猛海鮮、豚肉、丸類,而下面就有大量唔同蔬菜墊底,所以真係食到好飽。打邊爐又點可以冇牛肉,套餐已經包括汕頭手切肥牛、A級安格斯牛小排、同充滿驚喜嘅本地手切牛胸油。我第一次食牛胸爽,原來只需灼幾秒就食得,真係好爽口。豚肉片嘅油花都好靚,都有入口即溶嘅感覺,絕對係上等菜式。呢度嘅海鮮真係勁新鮮,鮑魚仍然微微郁動,真係令人食指大動。海蝦同樣地仍然手舞足蹈,感覺真係有啲殘忍。即炸響鈴需要啲時間等待,因為佢真係即炸熱辣辣,就咁食或者點湯都咁出色。烏冬都有兩大塊,結果我哋真係
呢度前菜都充滿懷舊味道,係水煮花生涼拌青豆,水煮花生有一貫水準,涼拌青豆味道都充滿驚喜,原來混入麻油加黑椒就已經咁好味。
前菜
食緊前菜期間,店員就送上調味車,款式都相當豐富。
調味盤
二人套餐嘅鴛鴦鍋唔使加錢,三款湯底之中,我哋揀咗香濃沙嗲湯底芫荽皮蛋湯底。沙嗲湯底果然香濃,基本上係唔使額外點豉油都已經好夠味,而芫荽皮蛋湯底就主要配海鮮同蔬菜,味道一樣咁夾。
湯底
打邊爐又點可以冇牛肉,套餐已經包括汕頭手切肥牛A級安格斯牛小排、同充滿驚喜嘅本地手切牛胸油。我第一次食牛胸爽,原來只需灼幾秒就食得,真係好爽口。
豚肉片嘅油花都好靚,都有入口即溶嘅感覺,絕對係上等菜式。
呢度嘅海鮮真係勁新鮮,鮑魚仍然微微郁動,真係令人食指大動。
海蝦同樣地仍然手舞足蹈,感覺真係有啲殘忍。
烏冬都有兩大塊,結果我哋真係食唔晒。
套餐仲包一渣自家製飲品,我哋就揀咗唔太甜嘅竹蔗茅根水,打邊爐飲就啱晒啦。
竹蔗水
呢間火鍋店食物質素高,服務又好,下次要叫多個人嚟先可以清得晒個二人套餐。