2005-08-30
之前同屋企人講開食北京填鴨,於諗住上網search下有乜好介紹,見到關於呢間老北京既食評都唔差,就打去問下有冇北京填鴨食,接電話果位話有,但要兩小時前預訂,諗住要訂,應該無死啦卦,就訂左隻兼book 埋。我地book左七位七點半,去到間鋪頭幾乎無客,佢地仲比左間房我地,跟住人齊菜開始上,一切相安無事。第一道菜係冷盤叫老虎菜,係紅青椒、青瓜、豆腐絲加京蔥,係醋,味道幾好,但唔夠凍,咁諗住跟住果都唔會失望架啦。第二道上糖醋魚片,魚完全無魚味,得個滑字,個汁又唔掂,一糖醋味都無,至慘係唔熱。第三道上北京填鴨,鴨有兩碟,上左兩碟面皮,兩碟醬汁,份量幾多,但係鴨好碎,而且竟然有肉係無連皮,最過份係皮唔脆,又唔熱。咁都算數,食食下唔夠面皮喎,咪問佢要多碟囉,咁伙記好爽快咁話好,咁跟住就發現唔夠醬啦,佢竟然話佢地無晒醬,真係震驚到我地丫。咁鬼大間北京菜鋪頭,竟然無北京填鴨醬,好明顯係行貨,唔怪之得要我地預訂,因為佢地都要預時間去貨丫嘛。其他菜式包括燒汁手肘骨、一碟素菜、青豆炒鴨肉(鴨肉係填鴨既,但係價錢另計)、鴨骨津白湯(呢個唔計錢,計入填鴨度),所有都係唔熱,除左個湯,越食越失望。結果個填鴨食唔晒
結果個填鴨食唔晒,因為無醬實在食唔到,湯飲唔晒,因為好騷,手肘骨都食唔晒,因為實在難食。
到埋單時,佢地計我地八位茶錢,因為訂位時話八位,但有一位無黎,咁大佬呀,飲茶計茶錢都係計入座人頭啦,你咪玩啦。跟住我地又發現果碟面皮又要另計錢,咁第一,我地order 時你無話收錢喎,第二,咁度度食片皮鴨,人地都預好大概一隻鴨可以片到幾多皮,就預返咁上下多面皮比人,我無理由特登走去食你面皮唔食鴨咁問你拎多碟喎,佢地仲要大拿拿二百八十蚊一隻,係銅鑼區至貴(資料: 滬江大飯點二百六,北京樓二百五)。咁就梗係同佢地講啦,咁個坐櫃既阿伯就好惡咁話度度都係咁計,梗係要收錢,問佢我地order 時你又唔出聲話要錢,我點知你收幾多錢架,佢竟然夠膽話人人都知架啦!激到我地死!人人都知,咁唔代表我知囉!跟住佢見我地嘈,佢就打過張單,話「得啦,扣左啦!」咁我地就話,你地服務態度都好差喎,佢竟然無理我地。
值得一提係侍應姐姐服務態度奇差,好有禮貌,亦都出於好奇咁問佢地點解會無醬,佢話「唔知喎」,跟住見我黑面,佢加左句好無誠意既「sorry 喎」。然後佢搬窩湯入黎「不」完之後,丟低句「自己拎啦」,就即刻--係,係即刻轉身出去,幾勁呀!
我實在無可能再去,亦唔可能介紹比朋友,而係實在頂唔順要話比人知唔好去!
呢餐飯食到個個都奇爂,唔怪之得我地走時間鋪頭都係四野無人,成晚都係得連埋我地既三客。
好失望呀!