2019-04-14 146 浏览
今日約咗2個friend行元朗,到了食晚飯時候,有人提議打邊爐,另一個friend想食日本野,我就想食中菜,結果商量一陣後,去了這間倫哥火鍋私房菜。未食火鍋前,侍應先來一碟麻醬豆腐,一碟涼拌雲耳,等我哋可以醒醒胃;跟住才上雞煲。經過8分鐘時間(4次翻炒)才可以食,雞肉好嫩滑入味,唔似係雪雞,可以追加任食。雞煲未食完,侍應再遞上花膠鮑魚同埋刺身。花膠同鮑魚都係預了3人的份量,真材實料,好味好食。刺身有大甜蝦,三文魚,帆立貝, 帶子 ... 等,好鮮味。食完雞煲,我哋要咗蕃茄薯仔湯底打邊爐(因為有人喉龍痛啱啱好番,要忍口唔食得辣)。今次火鍋嘅食物真係好豐富:海蝦,蟹,龍躉,蜆,魷魚,鯇魚,牛頸脊,墨魚滑,響玲,炸魚皮 .... 等等。除咗牛頸脊,其餘都係任食嘅。最後埋單時,原來仲有冰粉甜品送。總括今晚呢餐我哋都好滿意,亦會encore 。

雞煲未食完,侍應再遞上花膠鮑魚同埋刺身

最後埋單時,原來仲有冰粉甜品送。

總括今晚呢餐我哋都好滿意,亦會encore 。