餐厅: 班蘭葉印尼餐廳
资讯:

一去到星期日喺铜锣湾必定会出现人山人海嘅场面,除咗有唔同嘅旅客同埋本地市民之外当然唔少得一大群嘅印佣同菲佣啦,成为咗市区嘅一大特色,😚所以喺铜锣湾都有一啲印尼餐厅,专程可以体验一下佢哋嘅食物文化,😉特别系糖街嘅班兰叶印尼餐厅屹立咗咁耐,而且系非常正宗所以长期都有唔少好奇嘅食客专程来一试🤩正宗印尼咖喱鸡— 🍛无论系印度定系印尼咖喱都成为咗佢哋主要嘅酱料,🍛同样都系以倾向浓郁为重点,辣到就相对调返低少少,同样都系红黄色点缀,🍛而佢哋嘅鸡同我哋所食嘅咖喱鸡最大唔同就系佢哋啲鸡相对上系比较淰身,🍗而且更加容易嗦到咖喱嘅味道,无论系鸡髀定系鸡翼,🍖甚至鸡胸都可以轻易咬到,少咗薯仔嘅情况之下,每一啖都系肉非常满足,仲可以叫多碗白饭爱嚟捞添🍗辣咸鱼— 🌶️间唔时见到印尼嘅工人佢哋打地舖买食物,🌶️其中一款就系辣咸鱼,同我哋所认识嘅咸鱼如出一辙都系用海盐腌制将鱼体内嘅水份排出剩低落嚟嘅就系最鲜嘅肉质,🌶️就咁食就会倾向太咸,🐟所以佢哋自己调制咗青红辣椒嘅汁嚟中和返,钟意食辣嘅话,🫑呢一个几有挑战性,同事都系佢哋嘅特色小食🌶️牛肉沙嗲— 🍢有咖喱当然唔少得有沙嗲串烧啦,佢哋同样都特别擅长于整沙嗲汁同埋串烧,🍖可

正宗印尼咖喱鸡

辣咸鱼

牛肉沙嗲— 🍢有咖喱当然唔少得有沙嗲串烧啦,佢哋同样都特别擅长于整沙嗲汁同埋串烧,🍖可以见到色泽上系非常之深润,因为用咗唔少嘅酱料一边烧一边加落去令到食欲更加强,🥩肉质仍然保持湿润,最紧要系筋根同埋唔韧,呢一点都已经大大加分。🍢另外佢哋嘅沙嗲汁亦都相对浓郁。加埋少少花生落去更加香🥜
牛肉沙嗲

珍多冰— 🍹以饮品嚟讲嘅话椰子类系列都系佢哋出名嘅饮品,🧉呢款珍多冰同泰式𠮶种差唔多,但系佢哋嘅配料就用咗斑斓粉条,🧉但有少少云呢拿香配埋一啖嘅椰汁冰形成几有震撼而且强味道,🍹底部仲有红豆,配料落手都唔少,成杯都系比较浓郁🥥

班兰叶印尼餐厅 (铜锣湾)
铜锣湾糖街1-5号铜锣湾商业大厦地下B2号舖
2024-05-09
等候时间
10 分钟 (堂食)
用餐时段
正宗印尼咖喱鸡