2018-05-28 1229 浏览
黎自新加坡嘅同事就黎完約返屋企, 想試下呢間同家鄉食到嘅有無分別, 嘅然送別飯主角出到聲, 就一於同佢黎試下原來呢排做緊哆頭蟶節, 多達8款以蟶子為主角嘅菜式, 可以$198食到2份今晚就叫左其中2款咁熱日子, 黎一客冰爽酒糟蟶子就最岩數, 冰凍口感, 浸在酒裏被"灌醉"了!蟶子每隻都結實飽滿, 望見都想食, 一咬就先咇到酒, 好香酒味; 繼而食到蟶子嘅鮮甜味, 質感滑中帶爽口, 食完心都涼了!另一款為鐵板鹽焗蟶子, 呢個就熱辣辣以鐵板上, 蟶子以鹽焗煮!  侍應溫馨提示要將全部蟶子放於白碟上, 以免熱度會將蟶子整"老"左及抽乾水份!呢一種整法個人覺得就仲好味, 先食到少少鹽香味, 再慢慢咬開時就仲食到蟶子本身嘅鮮甜味, 唔會乾身, 好味道!之後就到呢個招牌菜百秒黃花魚, 原條黃花配以清湯煮熟魚肉真係超滑, 點少少湯一齊食超好味, 果然係名菜呀!呢客興化米粉亦係見到好多枱都有叫到, 望落材料都幾多下原來有蝦, 蜆, 豬肉絲, 冬菇絲, 菜, 紫菜及花生, 米粉相當幼細, 口感細滑, 炒得一D都唔會油膩!食炒米粉配埋佢嘅辣媽醬一齊食, 酸酸辣辣好惹味, 好快就被我地食清光!食物份量精緻,

今晚就叫左其中2款

冰爽酒糟蟶子

鐵板鹽焗蟶子

之後就到呢個招牌菜百秒黃花魚, 原條黃花配以清湯煮熟
百秒黃花魚

魚肉真係超滑, 點少少湯一齊食超好味, 果然係名菜呀!

呢客興化米粉亦係見到好多枱都有叫到, 望落材料都幾多下

食物份量精緻, 味道相當唔錯, 難怪成為米芝蓮一星餐廳!  主角表示想當滿意~
冰爽酒糟蟶子
鐵板鹽焗蟶子