2021-03-24
成日聽朋友講到omakase幾正幾正,心思思想試下,玄鮨喺openrice評價唔錯,又有米芝蓮加持,就將第一次既omakase體驗交俾佢啦😆餐廳喺利園三期對面既一座商廈七樓,全層都係佢嘅餐廳範圍,餐廳環境舒適,座位與座位之間有足夠距離,如果多人一齊去甚至有半開放嘅包廂空間,夠晒私隱度。Omakase由廚師揀選每日最新鮮嘅食材,上菜前經理都好細心問我地有冇食物敏感,而侍應上菜亦有仔細介紹每道食物同進食次序。先上前菜,有銀箔點綴嘅甜薯,口感軟糯;粉紅色瓷碗裝住嘅係魚肝,入口即融,感覺到魚油慢慢喺口腔化開;漬物比較特別,係冰頭漬,亦即係三文魚頭軟骨,好刁鑽,爽口清新。然後係刺身,店員建議由左上角既生蠔開始食用,廚師揀選咗令和怪物生蠔,口感清爽,唔會過重海水味,加埋特調醬汁,味道平衡得好好,我地兩個平時唔食生蠔嘅都鍾意;隔離嘅池魚用咗蔥嚟調味,味道幾香;象拔蚌味道清淡,亦唔會過韌;右下角嘅係炙燒金目鯛,燒過嘅魚皮帶有煙燻香味;最後大拖羅油脂分布平均,真係入口即融之餘,啲油香停留好耐都唔散,超級高質。食完前菜同刺身嚟咗兩個熟食,第一個係鮑魚,就咁食只係覺得新鮮爽口,但配埋個特調醬汁味道即時提升幾
食完前菜同刺身嚟咗兩個熟食,第一個係鮑魚,就咁食只係覺得新鮮爽口,但配埋個特調醬汁味道即時提升幾個level!
第二個係燒金目鯛魚,呢個係我地成餐嘅mvp~廚師將魚鱗煎到脆身,同軟滑嘅魚肉形成強烈嘅對比,從來冇諗過平時刨得乾乾淨淨嘅魚鱗喺廚師嘅巧手之下可以變成美食~~~
食完兩個熟食就到chef’s choice,今日係帆立貝群邊,爽爽地配埋海帶同埋開胃嘅柚子醬油,消一消滯,唔錯嘅~
跟住係壽司拼盤,先讚下呢度嘅壽司飯,飯同醋嘅比例好好,唔會過酸但又夠晒開胃;壽司由左下角逆時針開始品嚐,全部都好新鮮,特別欣賞帆立貝上面嘅黑松露醬,帶出咗帆立貝嘅鮮味;拖羅冇刺身咁油,反而更啱我地口味;牡丹蝦上面嘅醬以蝦膏調製,有啲似芝士龍蝦汁,味道有驚喜。
最後係湯同甜品,魚湯香濃,魚肉幼滑,加埋一小磚絹豆腐,整體配搭唔錯~
甜品係三款水果組成嘅拼盤,日本士多啤梨香甜,焦糖菠蘿嘅焦糖層厚度恰到好處,但最有驚喜反而係富士山甜橙,好多汁好甜,食完感覺好fresh~
總括嚟講今次係一個好好嘅體驗,無論環境、服務同食物質素都比預期好,推介俾想試omakase嘅朋友~