2022-07-02 2914 浏览
呢間壽喜燒真係久仰大名,聽講真係好難book,要5月1號book定6月食🙈我哋好好彩,佢安排咗房比我哋坐,相對會安靜啲,不過店員可能要保持返個上菜節奏,成日都會入嚟望吓我哋食成點,有少少壓力😂我哋就叫咗牛嘅Sukiyaki set (每位$880),仲加咗$100要一份牛舌🤤首先會上前菜先,係蕃茄仔、枝豆、粟米同茄子配醬油啫喱,呢幾樣都係比較清新,屬於開胃嘅前菜~之後會上一個茶碗蒸,同我哋平時食開嘅茶碗蒸唔同,上面有啲芡,再加咗櫻花蝦,咬落去口感幾得意🤣去到進入牛嘅部份,首先係和牛刺身先~身為牛魔王,其實我未食過牛肉刺身😂第一次食覺得個口感有少少似赤身,但係肉味都幾濃,當然煮過就會更迫到油脂出嚟,但呢個加埋啲青瓜絲食,有清新但又好新鮮嘅感覺~終於都入戲肉喇🤤日本師傅會主理成個壽喜燒,今次選用嘅係近江牛,一放低已經見到佢啲油花好靚😍每人有四塊不同部位,每塊肉都會有專屬配搭嘅蔬菜😆師傅一路煮我哋就一路欣賞佢純熟嘅技術,灑糖落醬油,都有佢嘅黃金比例,我都覺得個汁調較得非常好,啲肉點埋蘭王蛋就更加軟滑😋每一塊和牛都食得出唔同口感,我自己比較鍾意第四塊,個肉質有彈性,油脂亦都非常平衡🤤牛舌亦都攝

師傅一路煮我哋就一路欣賞佢純熟嘅技術,灑糖落醬油,都有佢嘅黃金比例,我都覺得個汁調較得非常好,啲肉點埋蘭王蛋就更加軟滑😋每一塊和牛都食得出唔同口感,我自己比較鍾意第四塊,個肉質有彈性,油脂亦都非常平衡🤤牛舌亦都攝咗喺第二同第三塊肉中間,唔韌但都有啲咬口,牛味濃,估唔到都幾match呢個汁~當中啲蔬菜配搭有部分我哋少接觸,例如春菊,睇得出師傅有精心嘅配搭,我最欣賞洋蔥同埋芋絲,索埋壽喜燒嘅汁真係非常好食😌

食完啲肉仲未完架,師傅仲會整一個和牛滑蛋飯,啲蛋同汁撈埋一齊,吸收咗啲牛味,啖啖飯都好香!😍

店員會再上一啲醃紫蘇葉、青瓜同蘿蔔比你清返油膩感~

之後再上埋湯,不過湯我哋就唔太識欣賞,陣味唔同平時飲開嘅麵豉湯,係有少少似藥油味😅可能係日本特色嘅湯,但真係飲唔慣🙈

最後就係甜品喇~因為我生日,所以甜品擺盤可以比我打卡🤣係芒果奶凍同埋密瓜,兩樣都好好味👍🏻

整體嚟講,我覺得個體驗都係開心☺️至少會感覺到師傅對食材處理嘅認真~當然有部分食材可能未必適合每個人嘅口味,但試多啲唔同嘅正宗菜式都係好難得的😌
2022-06-15
庆祝纪念