餐厅: 班蘭葉印尼餐廳
资讯:

2019-08-08 40 浏览
同事知我中意嚐多國美食,特意帶我去銅鑼灣呢個中心點食正宗印尼嘢~場內有印尼特色裝修,雖然地方不大,但風味不俗,用色如其名,用上班蘭的綠色~店鋪雖然不大,但客源不絕,見到有本地人在座,亦有好多印尼人和遊客光顧證明地道正宗有菜丶有飯丶有粉丶有沙嗲…價格也實惠,而且用料廣泛,雞丶牛丶羊丶魚丶龍蝦丶花膠⋯我地揀咗串燒做頭盤,配沙嗲醬同甜辣豉油,先講D佐料,沙嗲既香濃又好味,而且不辣的~用嚟點串燒絕配,如果中意食辣,點埋個甜豉油就啱啱好,再來講講串燒,叫咗四款,分別係雞肉丶羊肉丶牛肉同燒白鱔。佢地份量好大件,厚厚一舊的,而以燒得恰到好處,外脆內軟,嫩滑多汁,尤其個白鱔,厚厚一份,沒有腥味又多汁,而且無骨添推介必食之一賣相同擺盤已經令人期待這個係巴東牛肉班蘭飯,個飯整到三角錐體咁,好得意,是班蘭葉和椰香淆制而成,香濃好味,而巴東牛肉並不太辣,味較重,要配飯食,看到牛肉都好大嚿嫁,夠腍夠入味另一推介必食是這個花膠湯粉皮,有8款食材可選,價錢由$78~$168不等,我揀咗燒雞花膠湯粉皮,先來湯粉,用料上盛,有成4嚿花膠,而且湯頭好濃郁,又清甜,可以喝到一碗見底,而粉皮,有點像河粉,但比河粉爽滑,好特別
證明地道正宗
推介必食之一
賣相同擺盤已經令人期待
另一推介必食是這個花膠湯粉皮,有8款食材可選,價錢由$78~$168不等,我揀咗燒雞花膠湯粉皮,先來湯粉,用料上盛,有成4嚿花膠,而且湯頭好濃郁,又清甜,可以喝到一碗見底,而粉皮,有點像河粉,但比河粉爽滑,好特別的一個粉,必食之選
燒雞另上,有成半只,帶有蜜糖香甜,既皮脆又肉嫰,好低食,但要留意份量,因為好大份,好足料。女仕兩人食這個也好飽
西檸梳打,連飲品也好大杯,我地叫一杯兩份飲~
這家印尼餐廳好味得嚟又大份,而且用料足,又正宗。仲免加一添,好低食,一定會再去食過。