2022-07-09 316 浏览
初尝Omakase~~ 泰国餐厅林立嘅九龙城有间以简约木系设计嘅Omakase— 北斗,未入去已经感受到日本小店风。日本师傅住场,全程以英文交流。系语言障碍下都冇阻师傅嘅热情,佢每次都会介绍食材来源,建议食法。对于我呢啲初哥,真系获益良多。「斗」午市总共有咁多样嘢食:先付、前菜、汤、刺身、串扬、合肴、食事、甜品。渍物有红酒渍荞头同木鱼花酱渍蒜头。前者带微酸,好开胃。而木鱼花酱渍蒜头好脆口,唔讲唔知系蒜头。经过腌制,蒜味已经大减。前菜系好精致嘅北海道白虾肉配白子豆腐、炸泽蟹。白虾肉鲜甜。第一次食泽蟹,比我姆指仲细少,一开始仲以为系装饰。炸得脆卜卜,最惊喜系系细少嘅身体入面都有饱满嘅蟹肉。汤系鲷鱼杂菌汤,内藏大大片鲷鱼。第一个刺身系北海道带子。师傅用咗海盐同柚子皮带出带子清甜。第二个刺身系深海池鱼。面头有轻轻灸过,更加带出鱼油,而面头同时有芥末子,平衡左油腻感。口感方面鱼肉嫩滑。肥美嘅大拖罗用一片紫菜包住,轻轻放入口,好快喺个嘴融化到。鱼油脂十分甘香。生蚝卖相好吸引,喺大大只生蚝上仲有柚子酸汁同埋紫苏花。柚子酸汁更加带出淡淡海水味,完全唔腥。嚟到呢间舖头嘅名物— 串扬。第一样系炸日本青眼鱼
初尝Omakase~~

渍物

北海道白虾肉配白子豆腐、 炸泽蟹

前菜系好精致嘅北海道白虾肉配白子豆腐、

汤系鲷鱼杂菌汤,内藏大大片鲷鱼。
北海道带子

第一个刺身系北海道带子。师傅用咗海盐同柚子皮带出带子清甜。
深海池鱼

大拖罗

生蚝

嚟到呢间舖头嘅名物— 串扬。
炸日本青眼鱼

第一样系炸日本青眼鱼,鱼质较结实。不得不提炸粉特别酥脆。
炸鱿鱼

第二样就系炸鱿鱼,鱿鱼肉质比刺身嘅鱿鱼町新少少,但依旧软熟。
炸希灵鱼

第三样系希灵鱼。众多串扬中最钟意呢个,口感丰富。面头系木鱼丝,跟住有啲沙律酱,最底就系希灵鱼。炸咗嘅希灵鱼变得好弹牙,平时刺身食好唔同。

最后一个炸物系鸭胸配味噌酱。
伊势龙虾

合肴系伊势龙虾配明太子酱,味道清甜,肉质嫩滑弹牙。
明太子茶渍饭

食到八成饱,再黎碗明太子茶渍饭。

最后有静冈蜜瓜作饭后果,同埋红豆蓉和果子做甜品,结束完美嘅一餐,身心都好满足。
2022-06-29
用餐时段