2013-02-21
紅螞蟻集團於1998年成立,現擁「紅螞蟻風味小館」和「一品螞蟻」兩個品牌。 紅螞蟻除堅持各傳統美食特點之外,更配合創新的烹調手法,令各菜式均具新鮮感。 紅螞蟻在香港有7間分店,全部都在旺區 (銅鑼灣.旺角.荃灣.沙田.九龍灣.觀塘.尖沙咀)。 我去過銅鑼灣/觀塘/尖沙咀的分店。各分店一貫悠閒舒適概念之外,更會按各分店地點配入簡約獨特的元素。 每次去紅螞蟻都係食炸豬大腸椰香海鮮湯米線+凍奶茶。 炸豬大腸就好似榴槤咁,有人一聽到就耍手擰頭,有人一試就會愛吃到唔停得口。 記得細個喺街邊走鬼檔,熱辣辣一大鍋油即切即炸,咬過一啖之後,其外脆內軟的口感,咁多年來都無嘢可以代替,相信大部份炸豬大腸癡與我一樣 ,對大腸都總有份情意結! 現在好少茶餐廳會供應炸豬大腸麵,因製作時間需時,所以每次去紅螞蟻都係食炸豬大腸。 初一同老公及奶奶在銅鑼灣睇完超無聊的賀歲電影後,打算去食下午茶。行左好耐好多酒樓餐廳都休息,初一真係全年最難搵食的一天!終於搵到紅螞蟻照常営業。可能好多人都跟我們一樣搵唔到食,入到去都人山人海。好快被安排坐於卡位,餐牌及水好快送到。 餐牌吸引,可惜我一早已選定~炸豬大腸/椰香海鮮湯/雲南米
每次去紅螞蟻都係食炸豬大腸椰香海鮮湯米線+凍奶茶。
髮絲麵-(自家製)軟熟香口,好似粉絲
雲南米線-正氣有益
椰香海鮮湯-鮮甜香濃
四川酸菜-開胃去膩
正宗重慶麻辣湯-辣燙麻香
酸辣湯-微辣醒胃
點菜時特別要求豬大腸要分開上(之前試過唔記得要求,結果炸豬大腸被湯浸淋了!!!)
由於豬大腸分開上,令碗麵的賣相變得很寒酸,好似食淨的...但不介意,情願要夠脆的大腸。
但份量都可以 (雖然份量比以前小了,但所有食店都一樣,都不能投訴)
椰香海鮮湯雲南米線-湯底有濃烈的椰香味,海鮮味欠奉 (當然不要期望有海鮮材料!)但味道鮮甜香濃,十分惹味。
最重要是食完沒有口渴的情況。雲南米線口感彈牙,份量足夠。個人認為椰香海鮮湯配雲南米線最合宜。
凍奶茶-一柸合格的奶茶,有茶餐廳風味。
服務態度良好,侍應自動加水,自動清理枱上食物。
環境-環境舒適.清潔加上闊寛的梳化椅,都會讓食客慢慢食.傾下計的地方。如果沒有太多食客,侍應都不會趕客。