2018-03-06
以前覺得 out out 地, 但試完 之後我將它列入(自己) 上海菜必食餐廳十大內。 又是我經常到的銅鑼灣區,電梯門一打開,燈光都比較昏暗,感覺幾浪漫,裝潢雅緻、大廳內包括了大圓枱、兩人卡位、四人枱等,因為沒有箱房,所以大廳望落好寬敞。 每次食上海菜,我們點的食物都差不多,証明我和他對食物夠夠專一。 我必點 $66份量好精緻,粒粒同樣大小,難得呈現粉紅色, 好像水晶一樣美麗。粒粒水晶肉層次分明,咬落富彈性,有鮮肉的香味,好味指數是頭三位。 我印像中的 $48是冷盤, 但是這小碟是暖的,感覺雖然有點怪,但不影響它的美味醬汁有八角的香味,烤麩口感相當有彈性,索晒香料味道,吃完齒頰留香。蘇式上海小寵包 $48一寵得五個, 點解唔係六個, 因為太好味攪到我地要唔夠分。 小寵包摺紋靚,皮薄到大力一點夾都會穿,所以要溫柔對待。 咬開一小口,放入一點醋和薑絲。那充滿鮮肉香的湯汁和口感扎實的肉丸,估不到一個小湯包內是如此常精彩。雖然熱得熨口, 但還是要一修整粒將它幹掉。 晚餐無食過飯就好似唔飽,點了餐牌上的 $78以店名取名,應該唔差得好邊。 一睇份量已經開心,就算四個人分都夠。 炒飯粒上晒
之後我將它列入(自己) 上海菜必食餐廳十大內。
我必點 [鎮江肴肉] $66
蘇式上海小寵包 $48
一寵得五個, 點解唔係六個, 因為太好味攪到我地要唔夠分。
小寵包摺紋靚,皮薄到大力一點夾都會穿,所以要溫柔對待。
咬開一小口,放入一點醋和薑絲。
雖然熱得熨口, 但還是要一修整粒將它幹掉。
晚餐無食過飯就好似唔飽,點了餐牌上的 [王家沙炒飯] $78
以店名取名,應該唔差得好邊。
一睇份量已經開心,就算四個人分都夠。
炒飯粒上晒色,粒粒反光金啡色,好似古銅色的索女一樣咁揚眼。
材料有蝦仁、豆角、 雞蛋絲、紅蘿蔔粒、蔥粒、以肉鬆封頂。
味道咸香討好,口感干爽不油膩。
由頭盤食到主糧都咁滿意,無理由唔食埋甜品。
香蕉高力豆沙 $56 放在面前就有道霸氣湧出來。感覺呢樣野好難解釋,自己Feel 吓。
一碟四粒,每粒 [高力豆沙]
不大不小,一口吃下肯定會哽死。
一啖咬落去好似棉花球一樣,鬆軟柔和,用上豆沙、香蕉錎,份量是點到即止,每一口也想盡量沾上糖粉,令甜度再升華。雖說是炸物,但一點
也不覺得油膩,甜胃可容納兩粒。
茶水 $10/位
小食 $10
每道菜夠精緻,味道佳,服務亦相當唔錯,店員會為客人不停加茶,上菜快。
[花樣年華] 比想像中超班。