🇭🇰Hong kongAverage expense pp: HKD$1388pp (宜家仲有80%off)📍Address: 樂Teppyanki, Jordon日本餐廳開得愈黎愈多,但要揾一間質素食材新鮮、以顧客感覺行先,非常難得。 睇樂師傅將每一度食菜喺客人面前用心烹飪,係一場是視覺與味覺享受。言談之中,得知餐廳將會係父親節之後進行裝修,加長吧枱,提升客人嘅飲食體驗!我非常期待下次再訪。🌟🌟🌟首先係呢到必點既18層海膽杯,用上不同嘅食材,凍磯煮鮑魚、墨魚子、北花膠、藍鯨拖羅蓉、帆立貝、北海道松葉蟹肉🦀,更有鮮有既北海道紫海膽,味道超級鮮甜,絕對係海膽愛好者嘅最愛!前菜🥗沙葛,配搭柚子非常清新。野菜豆腐配鮮蝦,用上日本醬油,打開我哋嘅胃口。日本蝦夷鮑魚入口爽口,非常嫩身,加上樂師傳燒既程度剛好,可見師傅係鐵板燒方面相當有經驗。配上獨製鮑魚膽配青檸醬,倍加惹味。厚切鰻魚,魚油味香,連上鰻魚脆皮,甘香嫩滑!難得可以係鐵板燒仲可以食到。🌟🌟火焰海膽甲羅燒係其中一個亮點,好似一場魔術表演咁,師傅先將紙蓋過,再用火點著🔥,一個完整嘅松葉蟹蓋就展現係眼前。配搭海膽、魚子同埋海葡萄,多重口感層次
🇭🇰Hong kong

📍Address: 樂Teppyanki, Jordon

🌟🌟火焰海膽甲羅燒係其中一個亮點,好似一場魔術表演咁,師傅先將紙蓋過,再用火點著🔥,一個完整嘅松葉蟹蓋就展現係眼前。配搭海膽、魚子同埋海葡萄,多重口感層次非常豐富。

新鮮活龍蝦,師傅真係用上一隻生猛嘅龍蝦係我哋面前烹飪,可見食材新鮮程度!用上兩種不同嘅方式,一種係芝士海膽焗龍蝦,而另一種係用牛油蝦膏海膽,香濃嘅芝士味真係非常正,香濃而不膩。而濃郁嘅蝦膏帶出龍蝦嘅鮮甜,蝦肉非常爽口。

人生第一次食飲威士忌大嘅牛,來自岩手縣A5和牛,牛味非常龍口,有入口即溶嘅感覺。可能因為飲威士忌長大,有少少酒既醇香味。可見師傅喺菜式嘅配搭方面好有心事,係食完海鮮再食肉之後,有非常滿足嘅感覺!

之後係燒物矮瓜、南瓜同番薯,依然出色

黑松露蘭王蛋炒飯炒飯,採用左蔬菜粒,飯粒粒分明,黑松露味非常香。蘭王蛋的蛋黃呈橙紅色,色澤光亮,而且蛋香非常濃郁,少蛋腥甚至不腥,用嚟炒飯真係提升咗幾個層次。

最後係海鮮湯,分別用上花膠、日本冬菇、海帶、龍蝦頭,海鮮湯頭非常有鮮味。